Inici » Esdeveniments » Formació » BIM+SIG=GeoBIM. El paper de la digitalització territorial en l’Administració Pública

BIM+SIG=GeoBIM. El paper de la digitalització territorial en l’Administració Pública

Inici 27/01/2021 - 09:50

Dimecres 27 de gener de 2021, de 09.50 a 13.00 hores.

ORGANITZA: ICGC I BIM ACADEMY

Jornada en línia “BIM+SIG=GeoBIM. El paper de la digitalització territorial en l’Administració Pública”

Presentació de la jornada

El sector AECO-Arquitectura, Enginyeria, Construcció i Operació vinculat a l’Administració Pública està assistint a canvis accelerats. El fet que la nova Llei de Contractes del Sector Públic s’aprovés el març de 2018, que les licitacions d’obra pública d’edificació haguessin d’incorporar requisits BIM a partir del 17 de desembre de 2018 i que, per a infraestructures, l’obligació fou efectiva a partir del 26 de juliol de 2019 per part del Ministeri de Foment, juntament amb els Acords de Govern del 14 de maig i de l’11 d’octubre de 2016, al costat de l’aprovació del Pla d’Acció de l’Administració Electrònica per part de la UE per tal d’eliminar els obstacles digitals i evitar la fragmentació que es pogués generar en el context de la transformació de les administracions públiques, han creat uns preceptes mai vistos.

El digital per defecte, el principi d’una sola vegada, obertura i transparència, interoperabilitat predeterminada, confiança i seguretat de les dades… propicien la unió de les dades territorials i de les dades d’edificacions. La seva traducció en l’àmbit de la planificació, de la construcció i del manteniment significa la interrelació de les dades geogràfiques dels municipis amb les dades volumètriques de les edificacions i de les infraestructures. Mentrestant, la necessitat d’adoptar els processos BIM dins de cada organització planteja interrogants propis d’un canvi de paradigma. El millor per interioritzar aquesta situació canviant és conèixer experiències per saber com afecta la implantació del BIM dins d’una administració pública, sigui de la mida que sigui. Els estalvis i els beneficis que suposen la seva implantació genera un estímul econòmic i un fort impacte en la sostenibilitat per a la millor gestió holística de les fases d’un projecte de construcció, des de la planificació, projecte, construcció fins el manteniment d’edificacions i infraestructures dins del territori.

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), partícip de la Comissió Construir Futur (ITeC), encarregada de desenvolupar els passos que ha de seguir el full de ruta BIM a Catalunya, al costat de BIM Academy (un dels consultors experts participants), organitzen la quarta jornada SIG/BIM.

Objectiu de la jornada

La jornada presentarà què és el BIM per a l’administració pública, lliçons apreses per implantar-lo d’una manera fàcil, quines eines són necessàries i com aquesta nova metodologia contribuirà a transformar els edificis i les infraestructures del nostre territori. A més, es presentaran els darrers avenços desenvolupats en la relació entre BIM i SIG, i entre les dades d’un projecte modelat en 3D i els sistemes d’informació geogràfica.

La jornada us interessa si sou un tècnic, un professional o un prenedor de decisions amb responsabilitats en les àrees del que comporta la nova administració electrònica lligada a l’urbanisme, l’arquitectura o l’enginyeria, tant per a obra nova com existent i/o el patrimoni catalogat i el compliment dels ODS-Objectius de Desenvolupament Sostenible.

També pot interessar a regidors, responsables d’oficines tècniques i representants electes de qualsevol administració que tinguin relació amb l’urbanisme i les ciutats intel·ligents.

Programa

09.50 – 10.00
Benvinguda i presentació de la jornada
Jaume Massó i Cartagena, director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)

10.00 – 10.20
Respostes als reptes que suposa la implantació BIM en l’administració pública i el seu territori
Ignasi Pérez Arnal, director de BIM Academy

10.20 – 10.40
GeoBIM: Projecte GeoBIM benchmark 2019
Maria Pla i Santi Sànchez, Àrea de Mapa Urbà i Fotogrametria, ICGC

10.40 – 11.00
La implementació del BIM a la Generalitat de Catalunya
Ferran Camps, cap del Servei d’Inspecció Tècnica d’Obres, Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya

11.00 – 11.10
Pausa

11.10 – 11.30
La experiencia de implantar BIM de una forma fácil en la Junta de Andalucía
Miguel Ángel Santos, Jefe de Servicio de Fomento y Control de Calidad, Consejería de Fomento, Infraestructuras y Ordenación del Territorio, Junta de Andalucía

11.30 – 11.50
La nueva fisonomía del territorio y su gestión
Mar Fernández Lisbona, Airbus Espacio España

11.50 – 12.10
Recomendaciones para la licitación de SIG y BIM en 2021
Alba Fernández, Abogada Lambox

12.10 – 13.00
Debat, moderat per Ignasi Pérez Arnal

Aquest esdeveniment no és presencial. A sota trobareu l’enllaç per registrar-vos-hi.

INSCRIPCIONS

Registreu-vos a la jornada AQUÍ.

Share This Post

Torna a Formació