Inici » Esdeveniments » Agenda » Els reptes de la citricultura: sanitat vegetal, gastronomia i prevenció del malbaratament

Els reptes de la citricultura: sanitat vegetal, gastronomia i prevenció del malbaratament

Inici 18/09/2025 - 09:30

Els reptes de la citricultura: sanitat vegetal, gastronomia i prevenció del malbaratament

Jornada tècnica PATT.

  • Dia: dijous 18 de setembre i divendres 19 de setembre de 2025
  • Horari: de 9.30 h a 15.00 h
  • Lloc de realització: presencial (Teatre Auditori d’Alcanar, Av. de Catalunya, 78, 43569 Alcanar)

Organitza Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Hub Sanitat Vegetal. 

Presentació

Enguany, la XXXII edició de les Jornades Citrícoles d’Alcanar se celebrarà al setembre i tindrà lloc en dues sessions. En la primera jornada es presentarà el HUB de Sanitat Vegetal, un projecte conjunt de l’IRTA i el DARPA que té com a objectiu coordinar i impulsar la recerca i el desenvolupament de noves estratègies per a la sanitat vegetal a Catalunya. En el marc d’aquest HUB, i a partir de les prioritats identificades pels assessors en GIP en cítrics mitjançant una enquesta, s’han establert les problemàtiques fitosanitàries més rellevants sobre les quals cal treballar durant el 2025. Per donar-hi resposta, s’han creat grups de treball específics per a cada repte prioritzat, amb l’objectiu d’aglutinar el coneixement expert i avançar en la recerca de solucions a problemàtiques fitosanitàries no resoltes, o bé millorar les estratègies actuals de control. Durant la jornada es presentaran diversos treballs i recomanacions per al control de malalties i plagues que afecten el cultiu dels cítrics a Catalunya.

El segon dia de les jornades volem posar en valor “Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025”. Aquesta iniciativa, impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme, té com a objectiu reconèixer i promoure les regions que contribueixen activament a millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Ho fa destacant les cultures alimentàries locals, fomentant l’educació per a la salut, la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. Durant la jornada explorarem diverses maneres d’aprofitar un producte amb un alt valor gastronòmic i nutricional dins de la cuina i la dieta mediterrània.

Programa

Programa en format PDF

Dijous 18 de setembre. 1a Jornada de cítrics del HUB Sanitat Vegetal: abordant els reptes dels cítrics a Catalunya9.30

9.30 h – Registre d’assistents

10.00 h – Benvinguda i presentació de la jornada

  • Joan Roig. Il·lm. Alcalde d’Alcanar
  • Neus Ferrete. Subdirectora general d’Agricultura del DARPA
  • Neus Teixidó. Coordinadora del HUB Sanitat Vegetal i Cap del Programa de Postcollita de l’IRTA

10.15 h – Radiografia de la sanitat vegetal a Catalunya en l’àmbit de la citricultura

  • Anna Lekunberri. Cap del Servei de Sanitat Vegetal del DARPA
  • Neus Teixidó. Coordinadora del HUB Sanitat Vegetal

10.30 h – Situació actual dels reptes i perspectives de futur en cítrics

  • Jordi Cambray. Coordinador de cítrics del HUB Sanitat Vegetal

10.45 h – Scirtothrips aurantii en cítrics: desenvolupament d’una estratègia integrada de maneig en el context mediterrani

  • Alberto Urbaneja. Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA)

11.45 h – Pausa cafè

12.15 h – Producció ecològica: millora del control biològic per conservació en cítrics

  • José Miguel Campos. IRTA

12.35 h – Situació actual i actuacions pel control de Delottococcus aberiae a Catalunya

  • Joan Porta. Serveis Territorials del DARPA a les Terres de l’Ebre

12.50 h – Avaluació de les poblacions d’Anagyrus aberiae des de la seva introducció en cítrics de Catalunya

  • María Teresa Martínez. IRTA

13.05 h – Estratègies per al control sostenible de la mosca blanca Dialeurodes citri i el cotonet de Sudàfrica Delottococcus aberiae en cítrics

  • Tomás Zaragoza. Exportador d’Agris d’Alcanar
  • José Miquel Fibla. IRTA

13.25 h – La gestió dels envasos de productes fitosanitaris

  • Hugo García. Tècnic de desenvolupament de SIGFITO a Catalunya

13.45 h – Dinar showcooking

  • Aitor López. Xef del restaurant Citrus del Tancat d’Alcanar

15.00 h – Activitat opcional: visita guiada a Viveros Alcanar

16.00 h – Cloenda de la primera sessió

Divendres 19 de setembre. Gastronomia i prevenció del malbaratament en cítrics

9.30 h – Registre d’assistents

10.00 h – Benvinguda i presentació de la jornada

  • Representant del DARPA

10.15 h – Presentació de “Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025”

  • Carina Amigo. Cap del Servei de Promoció i Qualitat Agroalimentària del DARPA

10.45 h – Varietats de cítrics

  • Jose Cuenca. Director tècnic d’AVASA

12.00 h – Pausa cafè

12.30 h – La prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya

  • Alba Graells. Subdirecció General de Transferència i Innovació Agroalimentària del DARPA

12.45 h – Anàlisi i quantificació de les pèrdues alimentàries a camp en el sector dels cítrics

  • Berta Vidal. Fundació Espigoladors

13.30 h – Opcions d’aprofitament en cítrics

  • Begoña de la Calle. IRTA

14.00 h – Showcooking “Cuina d’aprofitament amb cítrics”

  • Albert Guzmán. Albert Guzmán Restaurant
  • Vicent Guimerà. L’Antic Molí i Espacio Amunt

15.00 h – Cloenda de la jornada

 

Inscripcions

A través de RuralCat

Més informació

Per a més informació: Oficina Comarcal del Montsià. DARPA

Rosabel Arbó A/e: rosabel.arbo@gencat.cat

Share This Post

Torna a Formació