Inici » Esdeveniments » Formació » Jornada: Vi, ciència i cultura

Jornada: Vi, ciència i cultura

Inici 08/03/2023

Jornada: Vi, ciència i cultura

  • Data: Dimecres, 8 de març de 2023
  • Horari: De 16 a 19h.
  • Lloc: Institut d’Estudis Catalans. Carrer del Carme 47 (08001 Barcelona)

Catalunya és terra de vins. En més de la meitat de les comarques es conreen vinyes i pràcticament tot el raïm que s’obté es transforma en vi de qualitat, emparat per les dotze denominacions d’origen, amb els controls que això comporta. Som un país en què el vi forma part de la nostra dieta i la nostra cultura. I «cultura de vi» vol dir conèixer les varietats de raïm i les diferents zones i tipus de vi que es fan, però també saber-ne beure, apreciar-lo i conèixer els efectes que té en la salut. En els últims anys s’ha posat l’accent en els perills de l’alcohol —segur que en té si no es pren amb moderació—, però també pot tenir alguns factors positius.

La Secció de Viticultura i Enologia de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), en col·laboració amb l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), l’Associació Catalana d’Enòlegs (ACE), l’Associació Vinícola Catalana (AVC) i la Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN), organitza la jornada Vi, ciència i cultura. L’objectiu és, doncs, parlar del vi des de la mirada de la ciència, la cultura i la sostenibilitat.

PROGRAMA

16.00 h Presentació, a càrrec de Jordi Sala, president de la ICEA; Toni Cruces, secretari general de l’AVC; Pere Campos, president de l’ACE, i Montserrat Rivero, presidenta de l’ACCA.
Conducció de l’acte: Salvador Puig, coordinador de la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA

16.20 h «Antecedents històrics sobre el vi i la salut», a càrrec del Dr. Josep Maria Puiggròs (ICEA)

16.35 h «El vi i la cultura», a càrrec de Montse Serra (Vibop edicions), Gerard Birbé (Festival Cruïlla) i Xavier Fornos (VINSEUM, Most Festival)

17.20 h Torn de paraules sobre el vi i la cultura

17.30 h «Components del vi i efectes sobre la salut», a càrrec de la Dra. Rosa M. Lamuela (INSA. Universitat de Barcelona)

17.45 h «El vi i la dieta mediterrània», a càrrec del Dr. Ramon Estruch (Hospital Clínic de Barcelona)

18.10 h «El paper de la viticultura en el territori i la seva sostenibilitat», a càrrec de Dr. Robert Savé (IRTA)

18.30 h Taula rodona i debat sobre el vi i la salut

19.00 Fi de l’acte i refrigeri al claustre

Inscripcions

Activitat gratuïta. Per participar-hi cal que us inscriviu aquí 

Share This Post

Torna a Formació