La Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i la lluita contra la corrupció, incorpora a l’ordenament jurídic espanyol la Directiva EU 2019/1937 del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d’octubre del 2019.
El que pretén aquesta Llei és crear unes vies d’informació a través de les quals una persona física que, en el context laboral, conegui una infracció del dret de la Unió Europea o infraccions penals o administratives greus o molt greus, pugui denunciar-ho sense patir represàlies per això. Per això, estableix la creació un sistema intern d’informació així com altres canals externs on es poden denunciar aquestes infraccions.
D’acord amb l’article 13.1 lletra e) les corporacions de dret públic estan obligades a tenir un sistema intern d’informació, per la qual cosa aquest col·legi professional desenvoluparà i implementarà el que estableix aquesta Llei. Amb això es pretén complir l’article 2 de la Llei, permetent que les persones coneixedores d’aquestes infraccions puguin denunciar-les de manera segura, dins de l’anonimat i sense por de represàlies.
A la Junta de Govern de 5 de setembre de 2023 es van aprovar els següents documents sobre el sistema intern d’informació, els drets de l’informant i la gestió de les comunicacions, entre d’altres:
Per presentar aquestes informacions, el Sistema disposa d’un canal intern que permet la comunicació escrita per mitjà del formulari situat a continuació.
Canal intern de denúncies
La Llei també estableix la creació d’un canal extern d’informació i el nomenament d’una autoritat independent de protecció de l’informe.
Tota persona física podrà informar davant dita autoritat, o davant les autoritats o òrgans autonòmics corresponents, de la comissió de qualssevol accions o omissions incloses en l’àmbit daplicació daquesta llei, ja sigui directament o prèvia comunicació a través del corresponent canal intern.
- En aquest enllaç trobareu la seu electrònica de l’Oficina Antifrau de Catalunya.