Catalunya necessita la participació activa del món rural per assolir un model energètic sostenible
El 3r Congrés Rural Smart Grids posa de manifest que l’impuls de les xarxes intel·ligents al món rural requereix nous models de negoci descentralitzats, amb un usuari amb més capacitat de decisió, i vinculats a l’economia circular.
Sense l’àmbit rural no és possible el desenvolupament de les smart cities i la seva aposta per la sostenibilitat i l’eficiència en l’ús de l’energia i d’altres recursos (electricitat, comunicacions, aigua, gas, mobilitat i aliments). La transició cap a un nou model energètic “implica un paper específic i protagonista del medi rural, paper que cal saber integrar amb la dinàmica social i econòmica actual per fer-ne una oportunitat”, afirma Pep Salas, coordinador del comitè tècnic del Congrés Rural Smart Grids. En aquest sentit, s’han d’aprofitar les sinèrgies amb els avenços de les smart cities i les oportunitats de negoci, ocupació i desenvolupament local que representa l’smart rural.
En el cas català, l’impuls de les xarxes elèctriques intel·ligents o rural smart grids és una aposta per la sobirania i la resiliència energètica del nostre país. “La urgència d’una transició energètica (es produeix), especialment a Catalunya, per la feblesa que representa tenir una factura d’importació de combustibles fòssils anual tan alta”, indica Salas.
Les energies renovables milloren la competitivitat, redueixen costos, generen ocupació i afavoreixen la resiliència energètica d’un país com Catalunya, molt dependent de les importacions d’energia, que cobreixen el 90% de les necessitats.