Inici » Àgora » Martín Ezpeleta, emprenedor i co-propietari de dpagès, porc ecològic d’alta qualitat

Martín Ezpeleta, emprenedor i co-propietari de dpagès, porc ecològic d’alta qualitat

Martín Ezpeleta, emprenedor i co-propietari de dpagès, porc ecològic d’alta qualitat

Sóc Enginyer Agrònom, titulat a l’ETSEA de la Universitat de Lleida i Enginyer Tècnic Agrícola titulat a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya. Sóc argentí i fa 13 anys que vaig arribar a Catalunya amb tota la meva família.

Un cop finalitzats els estudis i després d’uns anys treballant en el sector de l’enginyeria de projectes i obres en l’àmbit dels regadius, juntament amb la meva dona la Marta Borràs, també enginyera agrònoma, vàrem decidir tornar a Solsona, per aventurar-nos en el món de la producció porcina ecològica.

Després d’una intensa recerca d’informació sobre la producció ecològica de porcs i avalats per l’àmplia experiència familiar en el sector porcí, vàrem decidir tirar endavant la primera granja de producció porcina ecològica a la comarca del Solsonès, i una de les 9 granges certificades que hi ha Catalunya.

Actualment, és una granja de cicle tancat de 50 truges reproductores i la cria de tota la seva producció. Els nostres porcs es crien sota les condicions més naturals possibles, en un entorn immillorable, allunyats totalment del concepte de producció intensiva. Tota la producció està auditada i certificada pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) òrgan tutelat administrativament pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Tot i que portem un any de producció, fa uns mesos que hem començat a vendre una petita part de la producció a consumidor final sota la nostra marca dpagès. La nostra sorpresa ha estat, la bona acollida del nostre producte a gran part del territori. Vàrem començar a nivell local, però de seguida ens hem vist amb la necessitat d’ampliar rutes de distribució cap a la zona de Lleida, Catalunya Central i Barcelona.

En tot aquest procés d’emprenedoria hem pogut posar en pràctica el gran ventall de possibilitats que ofereix la nostra carrera. En primer lloc vàrem haver d’engegar una recerca d’informació i experiència en aquest tipus de producció, per això vàrem viatjar a Alemanya per aprendre del seu model de producció que compta amb més de 40 anys d’experiència. També ens vàrem moure pel territori buscant les experiències locals que estan més adaptades a les nostres particularitats. A més vàrem fer un seguit de cursos de formació tant de ramaderia ecològica com d’emprenedoria. Seguidament vàrem dissenyar l’adequació de la granja a la producció ecològica segons la normativa vigent i la redacció del projecte de remodelació per la tramitació dels diferents permisos administratius necessaris per començar. També vàrem portar la direcció i l’execució de les obres amb totes les modificacions que van anar sortint i finalment vàrem haver de decidir la raça, el maneig i la gestió de l’entrada del bestiar per començar a produir.

Amb la producció ja engegada la feina diària consisteix en portar la gestió integral de tota l’explotació. És una granja de cicle tancat de truges reproductores i la cria de tota la seva producció, per tant tenim totes les edats i totes les feines de maneig pròpies de cada etapa i moment productiu d’una granja de porcs: parts, inseminacions, deslletament, recria i engreix. Tot això amb la complexitat de la pròpia producció porcina i a més, sense les eines tecnològiques de la producció convencional. És un aprenentatge continuat on la presa de decisions a nivell productiu és constant. En aquest sentit, el fet que la producció sigui ecològica ens obliga a fer servir el coneixement de la producció convencional però adaptar-la constantment a les nostres condicions de maneig, instal·lacions, nutricionals i sanitàries.

Dedicació a la feina… totes les hores! Emprendre implica viure tot el dia per la feina i treballar amb animals encara més. Representa estar per ells els 365 dies i nits de l’any. En canvi és apassionat treballar amb aquestes condicions d’entorn, condicionants i dificultats productives, i amb el benestar que desprenen. Per altra banda, hem de portar tota gestió financera i comptable de l’empresa, com la logística de la distribució i la venda dels productes finals que tot just estem engegant.

Finalment el nostre principal objectiu és oferir un producte ecològic, d’alta qualitat, i on el consumidor sàpiga que darrera de la carn dpagès hi ha una filosofia de treball i de canvi de model productiu on s’hi pugui sentir segur, còmode i identificat.

Gràcies a dpagès seguim aprenent de la nostra passió, l’agricultura i la ramaderia, arrelats al nostre territori i treballant a la comarca que tant ens agrada.

Ens podeu trobar a www.dpages.cat i seguir-nos a facebook a www.facebook.com/dpagesecologic

 

Share This Post