JORNADA DE PRESENTACIÓ DEL GRUP DE TREBALL AGRICULTURA 4.0
El dimecres 13 de març va tenir lloc a la seu del Col·legi a Barcelona, la presentació del nou Grup de Treball Agricultura 4.0. Aquest grup forma part de la Comissió Indústria 4.0 del Enginyers de Catalunya, i entre d’altres, treballen per establir sinèrgies entre les diferents enginyeries per millorar en comú el sector agroalimentari.
La Jornada va començar amb la introducció del company i coordinador del grup Fran Garcia que va anunciar els objectius de l’esmentat Grup de Treball i va destacar el paper que ha de tenir l’enginyer agrònom com a generador d’inputs que afavoreixin la digitalització del sector agroalimentari i la importància de la interacció amb altres enginyeries.
Tot seguit, quatre dels enginyers integrants de la Comissió Indústria 4.0 que es dediquen al desenvolupament de diferents tecnologies com són: robòtica, software, IoT i fabricació additiva; van explicar la seva visió de la situació actual i van fer algunes reflexions de com esdevindrà en el futur l’agricultura digitalitzada.
La primera de les ponències la va fer l’enginyer Carles Soler, del Grup de Treball de Robòtica. Ens va mostrar alguns exemples de les infinites aplicacions que tenen els robots en la ramaderia, l’agricultura o l’agroindústria. D’aquesta intervenció vam poder treure tres idees fonamentals que cal tenir en compte a l’hora de desenvolupar una nova tecnologia, citem en paraules textuals “hem de sortir del marc mental, la robòtica ens ha d’ajudar a fer veure el món diferent; la potència ve de la interacció de les tecnologies; i que ens ve a sobre un tsunami transformatiu de la realitat.”
El segon torn va ser per l’enginyer Michael Loughlin del Grup de Treball de Software. Ell ens va fer un repàs de la situació actual a nivell mundial i l’evolució de la Indústria 4.0. També ens va fer entendre com encarar el procés de digitalització a través de les diferents les plataformes, l’obtenció i l’anàlisi de les dades, posant exemples exitosos de desenvolupament d’aquestes tecnologies.
Seguidament l’enginyer del G.T. IoT, Xavier Pi va assenyalar que estem en un procés exponencial, on l’agricultura avui en dia es troba en el nivell més baix de la corba de digitalització, i que es tracta d’integrar tots els equips. Ens va explicar la xarxa holandesa “The things network” o internet de les coses, que fa més fàcil l’organització de les tasques en grup i pot ser molt útil en agricultura urbana així, com en molts altres àmbits del sector.
L’última exposició la va fer l’enginyer Felip Fonollosa del G.T. de Fabricació additiva, va mostrar els canvis que ha suposat la introducció de la impressió 3D en agricultura i la indústria agroalimentària. La llibertat de disseny que permeten les impressores 3D pot aportar solucions que augmenten notablement els rendiments econòmics en la maquinària d’una indústria o explotació, així com de diversificació del producte.
Per finalitzar la sessió, el company i integrant del G.T. Agricultura 4.0, Victor Falguera va obrir i moderar el profitós debat entre assistents i membres de la Comissió. En la discussió, es van fer tota una sèrie de preguntes als ponents sobre com afrontar el futur de la digitalització en agricultura i tots els participants van intercambiar els seus punts de vista al respecte. Vam poder extreure moltes idees d’aquesta jornada que esperem hagi complert les expectatives de tots els presents.
Enhorabona al nou Grup de Treball d’Agricultura a 4.0 i moltes gràcies a tots/es els/les participants!