Inici » Àgora » Crònica de la Jornada sobre Inspecció de Sanitat Vegetal en Frontera

Crònica de la Jornada sobre Inspecció de Sanitat Vegetal en Frontera

Crònica de la Jornada sobre Inspecció de Sanitat Vegetal en Frontera

El dia 12 de març a la seu del COEAC a Barcelona es va celebrar la Jornada tècnica “La Inspecció de Sanitat Vegetal en Frontera” organitzada per la Delegació del Govern a Catalunya amb la col·laboració del Col·legi.

L’objectiu de la jornada va ser el d’informar sobre els controls fitosanitaris que es realitzen en una frontera i més concretament, com són les operatives de control d’importacions i exportacions de tercers països, des del punt de vista de la sanitat vegetal, així com els intercanvis de productes objecte de control amb les Illes Canàries.

En general la valoració dels assistents va ser molt positiva i van agrair l’organització d’aquest tipus de Jornada, en la qual, van tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà els controls, tal i com es desenvolupen en els Punts d’Inspecció Fronterers del Port i Aeroport de Barcelona, mitjançant les explicacions i aclariments dels companys, Antonio Matallana, Coordinador Regional de Sanitat Vegetal a Catalunya i Blanca Algué, Inspectora de Sanitat Vegetal del PIF de Barcelona.

Antonio Matallana, Coordinador Regional de Sanitat Vegetal a Catalunya, presentant la Jornada.

Els controls fitosanitaris en frontera tracten d’evitar la transmissió d’organismes nocius per als vegetals. Aquest és un tema molt important a nivell mundial. I en concret, Espanya és un país força sensible, pel seu clima suau, perquè és eminentment productor i exportador i perquè moltes vegades és la porta d’entrada de productes a la Unió Europea. Tot això, sumat a la globalització, amb més productes i diversos països d’origen en els intercanvis comercials, fa que canviï l’escenari, incrementant cada cop més el nombre de casos i diversitat d’organismes nocius que es troben en les inspeccions. Davant d’aquest risc, cal oferir garanties i es per això que a nivell mundial estan instaurats una sèrie de sistemes de control.

Blanca Algué, Inspectora de Sanitat Vegetal del PIF de Barcelona.

En la jornada es va explicar àmpliament tota aquesta problemàtica i complexitat de gestió, fent èmfasi en la normativa i procediments de control en les importacions i exportacions, explicant la normativa de referència, procediments, requeriments i controls físics, així com algunes consideracions a tenir en compte a l’hora de programar una importació/exportació i les novetats previstes.

Una jornada molt interessant per a tenir una visió general de la inspecció de sanitat vegetal en frontera.
Moltes gràcies a tots! Als ponents i als assistents.

DOCUMENTACIÓ RELACIONADA

Delegació del Govern a Catalunya: Nota de Premsa

Presentació PDF

Share This Post