Inici | 19/11/2022 |
---|
- Data: Dissabte 19 de novembre de 2022
- Horari: De les 10:00h a les 13:15h
- Lloc: Palau Bofarull (C/de Llovera,15 – Reus)
Jornada tècnic inclosa en el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DACC. Celebrada en el marc de la Fira de l’Oli DOP Siurana, de Reus.
Organitzem: Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (demarcació de Tarragona) – Escola Agrària Mas Bové – Associació micropobles de Catalunya – Diputació de Tarragona – Torclum – Simbiosy
Presentació
Els darrers grans incendis, com el de la Ribera d’Ebre de l’any 2019, han deixat testimoni de la importància dels conreus i del mosaic agroforestal en la prevenció i extinció dels incendis. El manteniment dels conreus d’olivers, com també els d’altres espècies d’arboricultura mediterrània, així com el silvopasturatge, són estratègics per a la lluita contra els incendis, en especial a les muntanyes del prelitoral, on se situen la majoria dels micropobles que lluiten per a evitar el despoblament a partir de la valorització de la producció agrària.
A la jornada es parlarà de com estructurar i posar en valor el servei ecosistèmic dels conreus dins el mosaic agroforestal, com el manteniment del territori i del paisatge, la prevenció d’incendis forestals i la producció d’aliments locals de proximitat i de qualitat diferenciada. Què cal fer per donar aquest suport als conreus? Com es pot fer arribar el missatge als consumidors?
Programa
10.00 h Presentació de la jornada
- Il·lm. Sr. Josep Forasté, diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria Municipal i Territori de la Diputació de Tarragona.
- Sr. Joan Viñas, delegat a Tarragona del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya.
10.10 h Experiències en la valorització de la producció agrícola i ramadera de zones amb mosaic agroforestal
- Importància del mosaic agroforestal en la prevenció i extinció d’incendis. Sr. Andreu Palacios, representant de Bombers del GRAF.
- L’experiència dels “ramats de foc” per a la valorització dels ramats que realitzen silvo-pasturatge. Sr. Marc Arcarons, ramader i tècnic de la Fundació Pau Costa.
- Manteniment del territori i adaptació al canvi climàtic en el mosaic agroforestal i les zones d’oliveres. Sr. Jordi Pascual, agricultor de Torclum Oli d’Oliva.
- Qualitat diferencial de l’oli i del conreu ecològic en zones agroforestals i de muntanya. Sr. Josep M. Buqueras, responsable tècnic de l’oli a Unió Origen SCCL.
- Captura de CO2 en el mosaic agroforestal i adaptació al canvi climàtic. Sra. Anna Lluis Gavaldà, Comissió de Transició Energètica i Xoc Climàtic del Col·legi d’Enginyers Agrònoms.
11.50 h Taula rodona. Els olivers i el mosaic agroforestal en la prevenció d’incendis i la valorització de la producció agrària
- Modera: Sr. Francesc Primé, enginyer agrònom.
- Sra. Sandra Rico, regidora l’Ajuntament de Vinebre.
- Sr. Josep M. Piñol, tècnic de la Càtedra Universitat i Regió del coneixement de la URV.
- Il·lm. Sr. Artur Miró, alcalde de Vilanova de Prades.
- Sra. Maria Crehuet, membre de la sectorial d’energia de l’Associació de Micropobles de Catalunya.
- Ponents de les cinc ponències prèvies
13.15 h Cloenda de la jornada
- Il·lm. Sr. Artur Miró, alcalde de Vilanova de Prades i representant de l’Associació de Micropobles de Catalunya.
Inscripcions
La jornada és gratuïta però cal inscriure’s a través del següent enllaç.