Organitzada per la Comissió dEnergia i Residus del COEAC
Ahir, dia 9 d’abril, va tenir lloc la Xerrada Energètica sobre: “tractament de purins”, un tema d’actualitat que preocupa al sector ramader. La xerrada es desenvolupa en el marc del projecte RURAL SMART que defineix un camí en la transició energètica cap a la generació distribuida, que repercuteix directament en el territori. En la xerrada, es va posar de manifest la necesssitat d’integrar el tractament dels purins en un context de més ample abast, que intervingui tota la cadena de valor de la producció de porc, és a dir, integrar en una economia interna els procesos de:
-la fabricació de pinso,
-l’optimització del residu com a materia primera: suplint regs i de fertilitzants concentrats
-la fabricació de biogàs fent co-tractament de tots els residus
-instal.lacions dissenyades per a una gestió optimitzada dels procesos,
-tot plegat que puguin tancar el cercle productiu i una economia interna que permeti reduir despeses de proveiments
i assumir d’aquesta manera uns costos de tractament de purins superiors als que avui pot aguantar el preu del porc, i que amb el temps deixar de necessitar les subvencions que avui en dia les han posat en crisi. Tot un nou concepte que necessita reformar instal.lacions i maneres de fer, que com a agrònoms podem ajudar al sector perquè ho pugui tirar endavant.
L’objectiu de la xerrada ha estat el de clarificar l’estat de la qüestió sobre les alternatives tecnològiques i obrir un debat sobre els factors que afecten a l’adopció de les solucions més apropiades.
La inauguració de la Xerrada ha estat a càrrec de la degana, Silvia Burés, el subdirector general de Ramaderia del DAAM, Joaquim Xifra, i l’Anna Lluis, membre de la Comissió d’Energia i Residus del COEAC.
Tots seguit ha tingut lloc la intervenció del Sr. Xavier Flotats, Catedràtic d’Enginyeria Ambiental de la UPC- BarcelonaTECH sobre “Alternatives tecnològiques per al processat de purins” seguida de dos exemples. El primer sobre “un exemple d’integració de biogàs a una explotació porquina” a càrrec del Sr. Carlos Pérez Losada, Enginyeria de procés. Ros Roca Indox Cryoenergy S.L. i el segons, sobre “l’exemple d’un sistema biològic de reducció i fixació de nitrogen” a càrrec dels Srs. Ignasi Gubianas i Antoni Aguilera, Tracteair SL.
Us deixem les ponencies més avall.