L'objectiu del concurs Valladolid és presentar d'una forma pràctica, el major nombre possible d'avantatges de la utilització del BIM en l'elaboració de projectes. L'equip de BIMvenidos va rebre el segon Premi.
Jesús Valderrama, Armando Benítez i Agustí Jardí (enginyer agrònom), de l'empresa APOGEA van formar part de l'equip, BIMvenidos, al qual també hi pertanyen Inés Gonzalez, Enrique Moreno, Esteban Rivas, Eduardo Fernández i Joel Fortuny.
A més del segon premi, l'equip BIMVenidos va ser galardonat amb el premi Knauf, que va valorar la proposta de renovació acústica de l'auditori. Es va plantejar l'ús de les seves solucions amb panells que es reorienten mitjançant l'ús de disseny computacional. Per fer-ho es va emprar Dynamo com a plataforma de disseny algorítmic, ja que el projecte es va desenvolupar en REVIT
Concurs BIM Valladolid
L'objectiu d'aquest concurs es presentar d'una forma pràctica, el major nombre de possibles d'avantatges de la utilització del BIM en l'elaboració de projectes. Es busca entre d'altres coses, demostrar fins on es possible arribar en el desenvolupament d'un projecte en tan sols 5 dies; comprovar la capacitat de compartir la informació, de fixar uns procediments de comunicació entre els agents, la capacitat d'utilitzar el model per al càlcul estructural, energètic, d'instal·lacions, i enriquir el model amb tota la informació possible,… Però sobretot, es tracta de demostrar uns coneixements i aptitud en l'ús del BIM, de la forma més divertida possible treballant amb companys.
CONCURS BIM VALLADOLID 2015
Enguany, l'objectiu ha estat el Centro Cívico Parquesol, una interessant obra de l'arquitecte Gabriel Gallegos
L'edifici d'uns 2000 m2 es propietat de l'Ajuntament de Valladolid, el qui aportaria al primer premi l'encàrrec d'aixecar un model amb l'objectiu d'emprar-lo per la seva gestió de manteniment.
Una descripció detallada de l'edifici amb el programa funcional, y dades sobre la parcel·la van se enviats als equips i es van publicar a la web el passat divendres dia 30 d'octubre a les 12:00, i després de 100 hores, el dilluns dia 3 de novembre a les 17:00 es tancava el plaç d'entrega. En la qual tots els equips presentats demostrarien els seus coneixements de treball col·laboratiu i el BIM.
EQUIP BIMVENIDOS
Jesús Valderrama, Armando Benítez i Agustí Jardí, de l'empresa APOGEA van formar part de l'equip, BIMvenidos, al qual també hi pertanyen Inés Gonzalez, Enrique Moreno, Esteban Rivas, Eduardo Fernández i Joel Fortuny.
L'equip està integrat per diferents perfils professionals. La gran majoria Arquitectes, un Enginyer Civil, i un Enginyer Agrònom. Cadascun d'ells va desenvolupar el seu rol. En el cas de la participació de l'Enginyer Agrònom Agustí Jardí es va responsabilitzar del flux de treball i la gestió i transmissió de la informació entre els diferents agents, la realització del model energètic de l'edifici, així com també del desenvolupament d'una part dels models d'instal·lacions, posant de manifest la capacitat i els coneixements transversals que tenen els Enginyers Agrònoms¡ i la versatilitat multidisciplinar.
Una de les característiques fonamentals de l'equip ha estat la seva deslocalització, cadascun dels membres de l'equip es trobava en un punt de la geografia espanyola y la majoria no havien treballat junts fins aleshores. Aquest fet va marcar fortament el plantejament, es feia evident la necessitat d'una bona planificació, així com un bon sistema de comunicació online integrat amb eines de gestió que permetés treballar de manera àgil i horitzontal, ja que el temps era molt limitat; 100 hores.
LA PLANIFICACIÓ: UN ASPECTE CLAU
El jurat va destacar la maduresa dels projectes presentats aquest any en comparació als de l'any anterior, i això va quedar patent no sols en les múltiples eines i el coneixement en interoperabilitat demostrada sinó pel nivell de preparació i planificació prèvia dels equips participants.
L'equip de BIMvenidos ho va tenir molt clar des del principi, que per dur a terme un projecte BIM amb èxit comporta una bona planificació, y correcta elecció dels usos del BIM, i en funció de tot això escollir els softwares més adequats, en base al profund coneixement dels mateixos. Tot això va quedar plasmat en dos documents, el BEP (BIM Execution Plan), i Llibre d'Estil, que es van presentar prèviament i que van ser eines fonamentals per a la realització del concurs.
El RESULTAT
Finalment va arribar el dia de la presentació. El nivell dels treballs va ser molt alt y la satisfacció tant dels assistents, com del jurat, organitzadors i demés professionals que es trobaven a la sala es respirava a l'ambient.
L'equip de BIMvenidos va rebre el segon Premi. L'equip guanyador BIM Levante, el treball del qual va demostrar molta maduresa, i premi molt merescut, va afinar molt en el plantejament: destacant l'enfoc del client en l'ús del model per la gestió de manteniment de l'edifici, oferint una solució d'accés documental online a través de URL mitjançant l'ús de qualsevol visor gratuït, així com una presentació impecable.
A més del segon premi, l'equip BIMVenidos va ser galardonat amb el premi Knauf, que va valorar la proposta de renovació acústica de l'auditori. Es va plantejar l'ús de les seves solucions amb panells que es reorienten mitjançant l'ús de disseny computacional. Per fer-ho es va emprar Dynamo com a plataforma de disseny algorítmic, ja que el projecte es va desenvolupar en REVIT
Enllaços:
– Vídeo de construcció Virtual BIM 4D
– Vídeo de Recorregut Fotorealístic