Inici | 21/04/2022 |
---|
Lloc |
Saló Víctor Siurana, Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida Plaça de Víctor Siurana, 1 Lleida |
---|
Dia: Dijous, 21 d’abril 2022
Horari: A les 19:00h
Lloc: Saló Víctor Siurana de l’Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida
Acte commemoratiu del Cinquantenari del Premi del Llibre Agrari convocat anualment per Fira de Lleida, els Col·legis Oficials d’Enginyers Agrònoms, d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals, de Veterinaris i Caixabank
Acte commemoratiu a càrrec de:
PROGRAMA
Benvinguda i inauguració a càrrec del rector de la Universitat de Lleida
Salutació de l’alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida
El Llibre Agrari a Fira de Sant Miquel, exposicions i premis
Oriol Oró Trilla, director general de Fira de Lleida
Breu ressenya dels 50 anys del Premi del Llibre Agrari
Santiago Planas de Martí, secretari del Jurat (1988-2021)
Biblioguia del Premi del Llibre Agrari
Montse Larios Rodríguez, directora de Biblioteca i Documentació de la Universitat de Lleida
Diàleg: “De la genètica a la taula”
Romi Pena Subirà, catedràtica de Producció Animal de la Universitat de Lleida – Agrotecnio CERCA
Roger Galofré Mercadé, veterinari consultor
Moderació a càrrec de Carme López Burillo, presidenta del Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida
Inauguració de l’exposició del cinquantenari del Premi del Llibre Agrari al Claustre de l’ Edifici del Rectorat
Carme López Burillo, presidenta del Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida
Domènec Vila Navarra, delegat a Lleida del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya
José Dadón Paz, president a Lleida del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals
Cava i tast
Presentació del diàleg “De la genètica a la taula”
Anàlisi de la situació present i tendències en la producció i el consum de carn
Quin futur li espera a la ramaderia intensiva? Què cal esperar a curt i mig termini en la producció de carn? Cóm afectaran les tensions polítiques i comercials? Conviuran les actuals explotacions ramaderes amb les grans corporacions? Quins comportaments són previsibles per part dels consumidors?
El model productiu actual mostra clars senyals de fatiga. Som al final d’un llarg cicle que podem qualificar d’exitós. La ramaderia intensiva ha contribuït fefaentment a l’economia de les zones rurals, proporcionant beneficis i alhora fent la carn un aliment accessible a tots els consumidors. No obstant, emergeixen importants dubtes sobre la continuïtat del model. Veiem les incerteses en l’aprovisionament de matèries primeres, els enormes costos energètics, les dificultats logístiques, la gestió no ben resolta dels residus, la vulnerabilitat front les zoonosis endèmiques i els canvis dels consumidors associats a les noves tendències alimentàries, sovint condicionades per desinformacions interessades.
En escasses setmanes tots aquests elements s’han situat en primera plana. Estem experimentant tensions, mai viscudes, en tota la cadena productiva. La inestabilitat és més que conjuntural i, accelerada per esdeveniments com la guerra a Ucraïna, ha esdevingut estructural.
El consum de carn serà un luxe de difícil accés? Es veurà seriosament afectada l’estructura productiva? Les grans corporacions seran les protagonistes en detriment dels ramaders? Quins elements biotecnològics seran claus? Qui detentarà el know how i la tecnologia associada? La proteïna animal
artificial ocuparà un espai rellevant? Què se’n derivarà per al nostre sector ramader i l’àmbit rural.
Aquestes qüestions seran abordades en forma de diàleg entre dos destacats especialistes del sector:
Romi Pena Subirà, catedràtica de Producció Animal de la Universitat de Lleida – Agrotecnio CERCA,
investigadora en resistència a malalties i qualitat de la carn del porc. Consulta el CV aquí
Roger Galofré Mercadé, veterinari consultor de dilatat recorregut, especialista en producció intensiva, nutrició, sanitat i digitalització de la producció. Actualment desenvolupa la seva activitat a l’empresa Ceva Salut Animal. Consulta el CV aquí
Inscripcions
Insprescindible incripció prèvia a l’esdeveniment mitjançant el formulari d’inscripció que trobaràs al final d’aquesta pàgina.
Aforament limitat per les mesures per a la prevenció de la COVID-19
Reserves
Les inscripcions estan tancades per aquest esdeveniment.