Inici | 09/09/2025 - 09:15 |
---|
Els condicionants del comerç agroalimentari espanyol als mercats nacional i internacional: causes que els determinen i principals sectors afectats
Jornada IIE.
- Dia: dimarts 9 de setembre de 2025
- Horari: a les 9.15 h
- Lloc de realització: presencial (Instituto de la Ingeniería de España, Calle del General Arrando, 38, Madrid) i telemàticament
Organitza Fundación Foro Agrario, Instituto de la Ingeniería de España i Asociación Nacional de Ingenieros Agrónomos.
Presentació
Hi ha pocs dubtes sobre el desenvolupament i la puixança que el sistema agroalimentari espanyol ha demostrat en els últims temps, en l’àmbit nacional i internacional, en el marc de la globalització, afavorida per l’obertura de fronteres de la pràctica totalitat dels països, i de la sostenibilitat, derivada dels acords mundials amb el que fer front al canvi climàtic.
Quant a la seva presència en el món ha estat espectacular el desenvolupament de la seva capacitat exportadora a la Unió Europea i als mercats de tercers països. Avui el marc en el qual ha de desembolicar-se el sistema agroalimentari espanyol es veu afectat per factors geopolítics de gran importància, no sent el menor la lluita per l’hegemonia a nivell mundial, de la qual deriven conflictes armats o en risc d’emprendre’s, en gairebé tots els continents.
En aquest context la llibertat econòmica, base de la globalització, és objecte de reconsideració per part dels principals blocs de països i, sense perjudici de continuar promovent-la, és complementada per una nova preocupació: la seguretat dels aprovisionaments que cada societat precisa per al seu desenvolupament i creixement. En aquest sentit, el sistema alimentari s’està veient afectat per les modificacions que s’estan produint en els acords comercials i en les tradicionals regles del comerç que s’estan produint en molts països en els mercats dels quals són presents els productes espanyols.
Analitzar la situació a la qual s’enfronta el sistema agroalimentari espanyol en aquest context és el propòsit fonamental de la Jornada que es proposa.
Programa
9.15 h – Benvinguda als assistents i presentació de la Jornada
- Dª. Mari Cruz Díaz. Presidenta del Instituto de la Ingeniería de España y Presidenta de la Asociación Nacional de Ingenieros Agrónomos
- D. Fernando J Burgaz. Presidente de la Fundación Foro Agrario
9.30 h – Visió geopolítica i geoeconòmica de l’evolució del comerç i la sobirania alimentària
- D. Juan Antonio Moliner. General de División. Vicepresidente de la Academia de las Ciencias y las Artes Militares
10.15 h – La situació del comerç mundial des de la visió dels Organismes Internacionals
- D. Gonzalo Eiriz Gervás. Subdirector General de Asuntos Agrícolas, Pesqueros, Alimentarios y Marítimos. Secretaría de Estado para la Unión Europea. Ministerio de Asuntos Exteriores, Unión Europea y Cooperación.
11.00 h – Cafè
11.30 h – Taula rodona: Quines conseqüències cal esperar sobre el sistema agroalimentari espanyol
- Moderador: D. Fernando Miranda Sotillos. Consejero de Agricultura, Pesca y Alimentación en la Representación Permanente de España ante la Oficina de las Naciones Unidas y los organismos internacionales
- D. Jorge de Saja. Director General de la Confederación Española de Fabricantes de Alimentos Compuestos para Animales – CESFAC
- D. Alberto Herranz. Director General de la Interprofesional del Porcino de Capa Blanca – Interporc
- D. Javier Roza. Presidente de la Interprofesional Láctea – INLAC. Representante de la Interprofesional del Aceite de Oliva
- D. Javier López. Director de la Interprofesional de la Carne de Vacuno – PROVACUNO
13.30 h – Desafiaments i noves oportunitats en el comerç dels productes agropecuaris
- D. Javier Sierra Andrés. Consejero de Agricultura, Pesca y Alimentación en la Embajada de España en Washington. (Intervenció per videoconferència)
14.15 h – Clausura de la Jornada
14.30 h – Vi Espanyol
Inscripcions
A través de la pàgina web del Instituto de la Ingeniería de España.