Inici » Àgora » Dignifiquem la fruita dolça i mostrem el lligam imprescindible entre el camp i la cuina

Dignifiquem la fruita dolça i mostrem el lligam imprescindible entre el camp i la cuina

Dignifiquem la fruita dolça i mostrem el lligam imprescindible entre el camp i la cuina

Segona sessió del cicle “Agronomia i Gastronomia: el maridatge perfecte”, dedicada a la fruita dolça

El dijous 6 de novembre de 2025, a l’Hotel SB Diagonal Zero de Barcelona, va tenir lloc la segona sessió del cicle Agronomia i Gastronomia: el maridatge perfecte, centrada en la fruita dolça. Aquesta iniciativa s’emmarca dins del programa “Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Som Gastronomia”.

La presidenta i degana de l’AEAC i del COEAC, Conxita Villar, va inaugurar la jornada donant la benvinguda als assistents i agraint la participació dels ponents, així com de la secretària d’Alimentació, Rosa Cubel. En el seu discurs, Villar va destacar la implicació de l’AEAC i del COEAC en aquesta iniciativa a través de les dues sessions organitzades, i va subratllar la importància de valorar la professió d’enginyer agrònom, ressaltant el paper clau que aquests professionals exerceixen en totes les baules de la cadena agroalimentària, contribuint a una alimentació més segura, sostenible i de qualitat.

Tot seguit, la secretària d’Alimentació, Rosa Cubel, va agrair la tasca dels professionals del sector agroalimentari i el suport que el Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya ofereix al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Va remarcar la importància de fer valdre tota la cadena de producció dels aliments i la necessitat de comunicar millor i amb més eficàcia. A més, va destacar que per assolir un sistema agroalimentari sostenible cal la col·laboració de tothom, incorporant coneixement tècnic, talent, tecnologia i innovació.

La sessió va ser moderada per Judith Càlix, directora de la revista CUINA, que va presentar els dos ponents convidats: Joel Castanyé, copropietari i xef executiu del restaurant La Boscana, i Ignasi Iglésias, doctor enginyer agrònom, expert en producció agrícola sostenible i divulgador. Càlix va subratllar la importància del paper dels enginyers agrònoms en el sector alimentari i la necessitat d’organitzar actes que en reforcin la visibilitat i valorin aquest vincle. A continuació, va introduir la fruita dolça com a fil conductor de la conversa.

En primer lloc, Ignasi Iglésias va fer la seva intervenció, en què va repassar breument la història d’innovació de la fructicultura a Lleida. Va exposar algunes xifres del sector de la fruita a Catalunya i va destacar el valor paisatgístic i cultural de l’horta al nostre territori. També va oferir una visió del context europeu i va abordar els reptes del sector, posant èmfasi en el canvi climàtic i la seva mitigació. Va remarcar que per fer front a aquests desafiaments cal innovar, una tasca que els agricultors de fruita dolça ja han iniciat i que és clau per avançar cap a una agricultura regenerativa i robotitzada. Finalment, va parlar del concepte d’intensificació sostenible i va presentar algunes innovacions en l’àmbit de l’enginyeria agronòmica, com ara la forma dels arbres, l’ús de robots i models matemàtics, que afavoreixen la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.

A continuació, el xef Joel Castanyé va presentar el seu projecte vital, La Boscana, amb el qual ha volgut crear una nova línia de coneixement al voltant de la fruita dolça, vinculant gastronomia, territori i paisatge, i construint un relat propi. Va mostrar un videoresum del restaurant, ubicat en un entorn natural privilegiat, i va explicar com la fruita, sempre present a la zona de Lleida, li ha permès transformar la cuina tradicional, demostrant que pot ser tan màgica com qualsevol altre producte culinari.

Després de les intervencions, els assistents van gaudir d’una degustació de cuina creativa amb fruites de temporada a càrrec del xef Castanyé. L’experiència gastronòmica, arrelada al territori, es va enriquir amb les explicacions de cada plat per part del mateix cuiner, que també va respondre les preguntes del públic.

Des de l’Associació de l’Enginyeria Agronòmica i el COEAC, volem agrair sincerament la participació dels ponents i l’interès mostrat pels assistents. La sessió va tenir una molt bona acollida i va ser el colofó del cicle de dues sessions organitzat per fomentar la reflexió i la connexió entre el món agronòmic i el gastronòmic.

 

Informació relacionada

  

Share This Post