Inici » Esdeveniments » Formació » Seminari sobre l’impacte de la invasió d’Ucraïna per Rússia al sistema agroalimentari espanyol

Seminari sobre l’impacte de la invasió d’Ucraïna per Rússia al sistema agroalimentari espanyol

Inici 06/04/2022

Seminari sobre l’impacte de la invasió d’Ucraïna per Rússia al sistema agroalimentari espanyol

Organitza: Asociación de Ingenieros Agrónomos i Foro Agrario, amb col·laboració am l’ Instituto de la Ingeniería de España.

El seminari, que s’estructurarà en dues parts, se celebrarà a Madrid, el proper dia 6 d’abril, a la seu del Institut de l’Enginyeria.

També en directe al YOUTUBE

Presentació

Un dels trets més evidents del sistema agroalimentari espanyol, des de començament de segle, ha estat la seva capacitat de
adaptació al fenomen de la globalització.

Probablement es tracta d’un dels sistemes econòmics que s’ha adaptat millor al fenomen, cosa que ha exigit l’augment dels intercanvis amb l’exterior, tant per proveir-se de les matèries primeres necessàries per a la producció d’aliments, com per cobrir les exigències, en temps i forma, dels mercats on aquestes produccions shan acreditat.

En aquestes circumstàncies, la guerra desencadenada per Rússia a Ucraïna, la durada de la qual no resulta previsible, ha donat lloc a la pràctica supressió de les relacions comercials amb ambdós països, amb el consegüent efecte tant en el aprovisionament de les matèries primeres, procedents especialment d’Ucraïna, com a les exportacions que es dirigien al mercat rus, bé directament oa través de països propers implicats en el conflicte.

Aquest impacte reforça el ja notable, en aquesta campanya, relacionat amb la sequera, aquí, i la que estan patint els països sud-americans, amb la previsió de fortes retallades a l’estimació de producció de soja i blat de moro del Brasil, Argentina i Paraguai, que afecta la provisió d’aquests grans al mercat, en un context on l’oferta troba ja molt ajustada.

Però la guerra també té altres implicacions que afecten el sistema agroalimentari, més enllà de les comercials. En particular, pels efectes de les decisions sobre els aprovisionaments energètics (gas i petroli) que, des de la UE, els EUA i Rússia, s’estan adoptant i que estan conduint al seu encariment amb evident repercussió als costos de producció de la cadena alimentària i, finalment, al cost de la vida dels consumidors.

L’Associació Nacional d’Enginyers Agrònoms i la Fundació Fòrum Agrari pendents, com correspon a els seus fins, de les oportunitats i amenaces que planen sobre el nostre sistema agroalimentari, es proposa celebrar un seminari, amb vocació de permanència, per analitzar el nou marc que els fets recents estan configurant i el seu abast quant a les garanties de proveïment alimentari de la nostra societat i la de
aquells països demandants de les nostres produccions.

El seminari, que s’estructurarà en dues parts, se celebrarà a Madrid, el proper dia 6 d’abril, a la seu del Institut de l’Enginyeria.

Programa en format PDF

Inscripcions

INSCRIPCIONS

Share This Post

Torna a Formació