Inici | 21/05/2024 - 11:30 |
---|
Taula rodona: ”Quant costa no patir sequera?”
- Organitza: L’Observatori Intercol·legial de l’Aigua
- Data: dimarts, 21 de maig de 2024
- Horari: 11.30 a 13.30 hores
- Presencial: Auditori del Col·legi d’Economistes de Catalunya (Plaça Gal·la Placídia, 32 – 08006 – Barcelona) i en línia
Amb la participació dels companys enginyers agrònoms Josep Mª Franquet Bernis i Joaquim Barriach Sugranyes.
L’Observatori Intercol·legial de l’Aigua, format pels Col·legis d’Economistes de Catalunya, d’Enginyers Agrònoms, d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, i d’Enginyers Industrials, organitza el quart debat sobre la gestió de l’aigua a Catalunya. El primer debat va ser “Cap a una Xarxa interconnectada i resilient”, realitzat el passat desembre a la seu del Col·legi de d’Enginyers de Camins. El segon va ser “De l’aigua meteorològica a l’aigua nova”, realitzat al febrer a la seu del Col·legi d’Enginyers Industrials a Girona i el tercer debat va ser “L’aigua que mengem”, a la seu del Col·legi d’Enginyers Agrònoms a Lleida.
La situació d´emergència hídrica està amenaçant la capacitat de disposar aigua a curt termini, però els experts en canvi climàtic ja ens avisen de què aquests períodes de sequera seran cada vegada més freqüents. Per aquests motius, cal incidir en les polítiques transformadores de forma urgent. Calen canvis estructurals que dotin el territori de major resiliència hídrica, i és per això que cal major inversió i concebre l’aigua com un bé transversal i essencial des d’un punt de vista ambiental, social i de garantia per a les activitats econòmiques. D’altra banda, les polítiques pels diferents usos de l’aigua han estat tradicionalment fraccionades, especialment entre l’ús agrícola i els usos urbans i industrials, dificultant la gestió integrada de les polítiques de l’aigua.
Necessitem un nou model de governança que permeti fer front al dèficit d’inversions que s’arrossega des de l’anterior sequera del 2008, així com un model que garanteixi la disponibilitat de l’aigua de forma equitativa arreu del territori, tenint en compte que els preus de l’aigua no només estan lligats a les despeses d’explotació sinó que, també, estan lligats al finançament de les inversions, i, per tant, serà necessari un augment del preu per recuperar costos, ja que el model de futur passa per diversificar l’oferta d’aigua (també conegut com a producció d’aigua nova). Estem, en definitiva, davant un canvi de paradigma, doncs la sequera és un problema estructural que obliga a reformar les polítiques hídriques.
La interconnexió de l´Ebre és part de la solució en estat d´emergència, ja que el futur de Catalunya passa per tenir una xarxa regional més resilient. Es posarà en valor com la indústria amb la reutilització i regeneració d´aigua allibera recurs hídric per altres usos i com poder trobar possibles solucions incorporant les components social i territorial.
La segona taula tractarà sobre els costos de l´aigua nova que necessitem. Aquesta pujada de costos té impactes econòmics, socials i mediambientals, però no sabem com es financen ni qui els paga. D’altra banda, l´agricultura, sector econòmic que té major consum d´aigua, quins costos ha d´assumir per tenir un reg eficient?.
Els quatre col·legis professionals estan compromesos a aportar coneixement tècnic al debat públic i proposar actuacions que tinguin en compte la complexitat territorial de Catalunya, els reptes socials i econòmics lligats a la gestió de l’aigua, i la coherència i compliment dels objectius de sostenibilitat.
Inscripcions
______________________________
Plataforma Zoom