Inici » Àgora » “Dpagès”, porc ecològic d’alta qualitat

“Dpagès”, porc ecològic d’alta qualitat

“Dpagès”, porc ecològic d’alta qualitat

Vàrem néixer de la necessitat de creure cegament que la producció porcina, tant i tant arrelada a les nostres terres, havia de fer un gir, i prendre un sentit més responsable, més sostenible, més segur i més just per a tots.

Situada a Solsona, dpagès es una de les poques granges certificades de producció ecològica de porcs que hi ha Catalunya. Actualment es una explotació de cicle tancat de 50 truges reproductores i la cria de tota la seva producció.

 

Criem els nostres porcs sota les condicions més naturals possibles, en un entorn immillorable, allunyats totalment del concepte de producció intensiva. Per això, tots els nostres animals tenen accés permanent a l’aire lliure, jaç de palla i llum natural. És fàcil veure’ls gaudir sota la pluja, aixafant la neu o prenent el sol. Els nostres porcs viuen en total llibertat de moviment al llarg de la seva vida. En aquestes condicions poden dur a terme totes les seves conductes naturals, fins i tot les més innates, com el furgar! Podem observar comportaments de zel, reestructuracions jeràrquiques, canvis en els animals deguts a l’evolució dels ritmes circadians, atenció permanent de les truges cap als seus garrins. Personalment, ens encanta veure les truges com es preparen per parir, hores abans del part fan un niu de palla elles mateixes, i preparen tot el jaç per a l’arribada dels petits. Els garrins fan lactacions maternes molt llargues, i fan la transició al pinso de forma lenta i gradual. L’alimentació prové de l’agricultura ecològica, bàsicament cereal ecològic certificat sense additius químics, ni proteïna sintètica, ni medicaments. La dieta es complementa amb farratge ecològic i de proximitat.

Pel què fa a la qualitat dels productes, sempre hem cregut que era necessari esforçar-nos per obtenir, no només un producte ecològic, sinó a més un producte de qualitat. En aquest sentit, són importants aspectes com les condicions de producció, l’alimentació o l’espai però és la raça la que juga un paper fonamental per aconseguir aquesta diferenciació que volem oferir. Actualment treballem amb dues raçes, una de capa blanca, amb truges Landrace x Largewhite i l’altra de capa negra formada per truges rústiques de la raça Gascó. Ambdues es creuen amb mascle de la raça Duroc. Els porcs blancs tenen com a destí final la venda a escorxadors per a la gran distribució i els porcs negres són el tret distintiu de la nostra marca dpagès i els que comercialitzem de manera directa a consumidors final, restaurants i botigues al detall.

Tot just fa uns mesos que hem començat a vendre els nostres primers productes càrnics frescos i també elaborats sota la nostra marca dpagès. Setmanalment recollim les comandes i fem l’entrega nosaltres mateixos o via transportista a domicili. La nostra sorpresa ha estat, la bona acollida del nostre producte a gran part del territori. Vàrem començar a nivell local, però de seguida ens hem vist amb la necessitat d’ampliar rutes de distribució cap a la zona de Lleida, Catalunya Central i Barcelona.

Finalment el nostre principal objectiu és oferir un producte ecològic, d’alta qualitat, i on el consumidor sàpiga que darrera de la carn dpagès hi ha una filosofia de treball i de canvi de model productiu on s’hi pugui sentir segur, còmode i identificat.

Gràcies a dpagès seguim aprenent de la nostra passió, l’agricultura i la ramaderia, arrelats al nostre territori i treballant a la comarca que tant ens agrada.

Ens podeu trobar a www.dpages.cat i seguir-nos a facebook a www.facebook.com/dpagesecologic

Martín Ezpeleta

Co-propietari de dpagès

martin@dpages.cat

Share This Post