A través de la Comissió de Responsabilitat Social del Col·legi, es vol treballar per a fomentar la vocació de les enginyeres agrònomes i la igualtat de gènere en les empreses i organitzacions del sector. A continuació, us deixem un recull de documents i altres recursos útils per a la implementació de la inclusió i la igualtat de gènere.
Català inclusiu i natural
Des de la cooperativa L’Apòstrof han publicat aquest document centrat en el llenguatge inclusiu que, d’una banda, repassa els usos, estructures i convencions sexistes, androcèntriques i similars que encara perviuen en el català, com en la majoria de les llengües, i que, de l’altra, recomana maneres per evitar-les.
Com a correctores, traductors, filòlogues, editors, dissenyadores i periodistes, les persones que formen la cooperativa L’Apòstrof senten que tenen la responsabilitat de contribuir a la construcció d’una societat més justa i igualitària. Per això promouen l’anomenada comunicació inclusiva o igualitària a la seva feina. “Català inclusiu i natural” és conseqüència d’aquesta feina i d’aquesta voluntat.
Llegeix el document “Català inclusiu i natural” complet aquí
Guia de bones pràctiques per a la igualtat de gènere a la indústria agroalimentària
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha encarregat a la Universitat de Girona aquesta guia, que vol ser una eina per impulsar els plans d’igualtat, especialment entre les PIME’s agroalimentàries. A través d’exemples reals, es vol inspirar a les empreses a fer canvis que permetin erradicar les desigualtats de gènere i assolir els reptes que es plantegen en els objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides..
El document es divideix en dues parts diferenciades, la primera inclou aspectes teòrics i la segona planteja recomanacions i mesures per assolir la igualtat de gènere a través de 20 exemples de bones pràctiques, classificats per àrees: reclutament, selecció, promoció, prevenció de l’assetjament, retribució, comunicació, corresponsabilitat, conciliació i gestió del temps, formació i cultura organitzativa.
Llegeix el document “Guia de bones pràctiques…” complet aquí
Espai web sobre la Perspectiva de gènere en la gestió de la prevenció de riscos laborals
L’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral (ICSSL) considera que cal integrar la perspectiva de gènere en la gestió de la prevenció de riscos laborals perquè clarament té un efecte positiu en les condicions de treball en general. Per aquest motiu han publicat un espai web sobre La Perspectiva de gènere en la gestió de la prevenció de riscos laborals.
En aquest espai web podem trobar els següents apartats:
- La Perspectiva de gènere en la nova Estratègia catalana de seguretat i salut laboral, 2021-2026
- Interrelació de les polítiques d’igualtat i de prevenció de riscos laborals
- Assetjament sexual i per raó de sexe
- Actuacions de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laborl en matèria de gènere
- Recursos i enllaços d’interès
- Normativa
- Plans i programes
Elaboració i Registre del Pla d’Igualtat a Treball.gencat.cat
Els plans d’igualtat de les empreses i organitzacions són un conjunt ordenat de mesures, adoptades després de fer una diagnosi de situació, per assolir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes i per eliminar la discriminació per raó de sexe.
Els plans d’igualtat fixen els objectius que es volen assolir, les estratègies que s’han d’adoptar i les accions concretes per aconseguir-los, així com sistemes eficaços de seguiment i avaluació dels objectius proposats.
- Plataforma per a l’elaboració i registre de Plans d’Igualtat a treball.gencat.cat: accedeix aquí.