Inici » Àgora » Infraestructures.cat publica el Manual BIM per a la Gestió de Projectes i Obres

Infraestructures.cat publica el Manual BIM per a la Gestió de Projectes i Obres

Infraestructures.cat publica el Manual BIM per a la Gestió de Projectes i Obres
Publicacions

Què és el BIM?

La metodologia BIM consisteix en l’elaboració d’un model virtual en tres dimensions de l’obra, en el qual s’integra tota la informació gràfica, econòmica i temporal d’aquesta. Tots els agents treballen en el mateix model, de manera que l’actualització és automàtica i el model està en constant evolució i emmagatzema tota la informació que permetrà operar durant les diferents fases del cicle de vida de l’equipament.

Aquesta metodologia permet fer simulacions del procés de construcció que permet identificar eventuals disfuncions que es poden produir durant l’execució de les obres, de forma que en la fase de disseny ja es poden adoptar les mesures adequades per evitar-les.

Antecedents

Infraestructures.cat, va començar a aplicar la metodologia BIM en els seus projectes des de l’any 2013, en que va licitar el primer projecte amb aquesta metodologia, l’Institut Lluís Recasens a Molins de Rei.

El desenvolupament en aquests anys de l’aplicació d’aquesta metodologia els ha permès adquirir la suficient experiència i coneixements per publicar al maig de 2017, la “Guia BIM per a la Gestió de Projectes i Obres”.

Aquesta Guia BIM per a la gestió de projectes i obres, és una eina per assolir l’eficiència en la gestió, fomentar el treball col·laboratiu com a millora del sector de la Construcció, millorar la transferència d’informació entre tots els agents i recolzar l’agenda mediambiental i de sostenibilitat.

Com a desenvolupament de la Guia, Infraestructures.cat considera necessari establir un conjunt d’especificacions, en format de manual, que facilitin l’aplicació de la metodologia BIM als agents amb responsabilitat en el desenvolupament dels seus contractes, així com a totes les possibles parts interessades.

Per altra banda, la publicació de la Guia de BIM, el Manual de BIM i la proposta de la seva aplicació en els contractes de projecte i d’obra d’equipaments forma part dels esforços que està realitzant Infraestructures.cat a l’hora de mantenir i millorar les bones pràctiques emprades en la gestió del seus contractes.

Objectiu del Manual BIM

L’objectiu principal de la redacció del Manual de BIM d’Infraestructures.cat és fixar unes especificacions bàsiques per a assegurar:

• que els projectes es desenvolupen en base a informació fiable, coordinada entre els agents que hi intervenen i que incorporen solucions construïbles;
• que els seus proveïdors atorguen informació concreta, precisa i uniforme dels equipaments en que intervenen, de forma contínua i fent servir models d’informació basats en objectes,
• que Infraestructures.cat gestiona i posa a disposició informació de qualitat i estructurada d’acord amb els requeriments dels seus clients, i
• que les diferents parts interessades poden emprar informació actualitzada en les diferents fases del desenvolupament de l’equipament.

Finalitat del Manual BIM

Infraestructures.cat utilitzarà aquesta informació amb diverses finalitats, en especial per a:

• monitoritzar el seguiment del desenvolupament dels projectes;
• controlar els aspectes de qualitat, cost i seguretat i salut dels desenvolupament de les obres dels equipaments;
• gestionar aspectes generals del manteniment i operació dels equipaments sota la responsabilitat d’Infraestructures.cat;
• avaluar i informar sobre l’evolució dels equipaments gestionats per part d’Infraestructures.cat

Contingut del Manual de BIM

El Manual de BIM és el document de referència per a fixar les especificacions de BIM del
contracte mitjançant les que s’indicarà quina informació s’haurà de lliurar, quan i en quines
condicions determinades. Alhora, servirà de base per a avaluar el grau d’assoliment dels
objectius esperats com a resultat de l’adopció de la metodologia BIM.

MANUAL BIM PER A LA GESTIÓ DE PROJECTES I OBRES

Font: Infraestructures.cat

 

 

Share This Post