La degana Conxita Villar del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) s’ha reunit amb un grup reduït de companys i companyes vinculats al sector porcí —en els àmbits de la docència, els serveis, la sanitat animal i l’enginyeria— per analitzar la situació actual de la Pesta Porcina Africana (PPA) a Catalunya i valorar les possibles conseqüències i actuacions a emprendre.
Entre els assistents va destacar la participació de Daniel Babot, catedràtic de Producció Animal de la Universitat de Lleida (UdL), recentment nomenat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació com un dels sis experts que formen part del comitè científic d’assessorament en PPA. Aquest òrgan consultiu i permanent estarà operatiu mentre duri el brot detectat a la província de Barcelona, amb la presència de dos especialistes en sanitat animal, dos en fauna silvestre i dos en producció animal.
Principals conclusions de la trobada
Els participants van agrair la iniciativa i van compartir la seva visió sobre la problemàtica. En general, van coincidir en la necessitat de:
- Controlar i contenir la zona afectada per evitar l’aparició de nous brots.
- Actuar amb professionalitat, prioritzant l’interès comú per sobre de l’individual.
- Incorporar els criteris tècnics dels enginyers agrònoms i veterinaris en la gestió de la crisi.
- Garantir comunicacions rigoroses i transparents.
- Intensificar el control de la fauna silvestre per reduir el risc de transmissió de malalties.
El paper dels enginyers agrònoms
El COEAC vol posar en valor la tasca dels enginyers i enginyeres agrònomes en la implementació de mesures de bioseguretat en el disseny i gestió de les granges porcines, subratllant la seva importància en la prevenció i control de la PPA. El Col·legi es posa a disposició de l’Administració pública i de les principals associacions del sector porcí per col·laborar en tot allò que sigui necessari.
Missatge a la ciutadania
Des del COEAC es vol transmetre un missatge de tranquil·litat: la Pesta Porcina Africana només afecta els animals i no té cap repercussió en el consum de carn de porc. Les granges catalanes han fet un gran esforç en matèria de bioseguretat en els darrers anys, amb els enginyers agrònoms com a figures clau en la seva implementació.
A més, es considera fonamental fomentar la formació contínua dels professionals en disseny i gestió de granges, així com en l’aplicació de protocols de seguretat i bones pràctiques.
Compromís col·lectiu
El COEAC apel·la a la transparència i a la implicació de tots els agents implicats, inclosa la ciutadania, que ha d’entendre la importància de les mesures adoptades per protegir el sector porcí i la salut animal a Catalunya.
![]()




