García Azcarate, conseller de la Direcció General dAgricultura de la Comissió Europea, explica la proposta de reforma de la PAC
El dissabte dia 28 de setembre s’ha celebrat en el marc de la Fira de Sant Miquel Eurofruit la Jornada tècnica “El futur de la Unió Europea en el marc de l’horitzó 2020 i la Reforma de la PAC”, inaugurada per Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i la degana del COEAC, Silvia Burés.
La jornada, que pretén donar a conèixer els nous reptes de l’agricultura en relació a l’estratègia i els pressupostos de la nova política agrària comuna (PAC), ha comptat amb la intervenció de Tomás García Azcarate, conseller de la Direcció General d’Agricultura de la Comissió Europea i assessor del comissari Dacian Ciolos, qui ha presentat la reforma de la PAC i, en particular, les novetats que s’hi han incorporat amb voluntat de permanència.
Entre aquestes novetats, hi tenen un paper molt important la figura de l’agricultor actiu, és a dir, l’agricultor emprenedor i capaç de crear llocs de treball, valor i riquesa; la innovació; i el “verdeo o producció de benestar i béns públics per a la societat. Segons García Azcarate, tot això va encaminat a què “les ajudes econòmiques, tot i continuar existint en un futur, s’allunyin de les referències històriques i es destinin a aquells agricultors que treballen els camps i generen activitat econòmica i serveis mediambientals”. Aquest canvi de rumb “constitueix un procés llarg i progressiu, però la realitat d’avui en dia és diferent de la d’ahir i, per tant, és necessari que hi hagi un procés d’adaptació contínua per a què les ajudes vagin destinades realment a aquells que les necessiten en el moment actual, que no seran necessàriament els qui les necessitaven en el passat”. García Azcarate ha volgut aclarir que, no obstant això, és evident que tot aquest procés d’adaptació ha de ser progressiu per tal d’evitar un daltabaix en determinades rendes o regions.
El ponent també ha fet esment de la necessitat de reforçar el paper dels agricultors en la cadena alimentària, a través de les seves organitzacions i associacions, amb l’objectiu que puguin negociar millor amb les indústries distribuïdores i que es produeixi un equilibri pel que fa al repartiment del valor afegit. També ha posat èmfasi en què s’ha de fer un esforç continuat i permanent per a què l’agricultura respecti el medi ambient, ja que “una agricultura que no respecti el medi ambient, es quedarà sense ajudes”.
La jornada tècnica ha finalitzat amb una taula rodona sobre la reforma de la PAC com a tema principal i que ha comptat amb la participació de tècnics i especialistes del sector.