22 de març. Dia Mundial de l’Aigua
El 22 de març de l’any passat vam fer una notícia a la web en la qual parlàvem de “la situació de sequera actual”. Un any després, seguim en època de sequera, i a més les notícies diàries en parlen: les alertes s’han disparat.
Seguim insistint que la producció dels aliments depèn completament de la gestió que es fa de l’aigua, i la feina dels enginyers i enginyeres agrònomes al voltant d’aquesta gestió és importantíssima. En aquest sentit, volem deixar clar que l’aigua és un recurs essencial, i per aquest motiu, des del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, hem preparat una nota de premsa, en el marc del Dia Mundial de l’Aigua d’enguany.
Impactes en mitjans de comunicació
- El Punt Avui (21/03/2023) – “El col·legi d’agrònoms alerta que la xarxa de reg perd el 30% d’aigua”
- Segre (23/03/2023) – “L’aigua, un recurs essencial que hem de protegir”
NOTA DE PREMSA
Descarrega aquí la nota de premsa en PDF
L’AIGUA, UN RECURS ESSENCIAL QUE HEM DE PROTEGIR
És urgent accelerar el canvi, d’anar més enllà.
L’aigua és un recurs essencial que hem de conservar, per això cada 22 de març tenim l’oportunitat de conscienciar sobre la crisi mundial de l’aigua i la necessitat de buscar mesures per abordar-la, de manera que aconseguim l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 6: Aigua i sanejament per tothom abans del 2030.
Aquest 2023 ha plogut un 30% menys del que és habitual, un fet que ha provocat que l’estat de les reserves d’aigua als embassaments de Catalunya, se situïn per sota del 27%. Unes dades que indiquen que estem patint una crisi que ens situa en un moment clau per adquirir compromisos respecte al seu ús i el seu sanejament.
La sequera que estem patint evidencia encara més que la gestió de l’aigua és molt important i la producció dels aliments en depèn completament, és per això que a Catalunya s’aposta per sistemes de reg, encara que siguin de suport i es treballa per a que els regs a manta se substitueixin per regs localitzats per aspersió o gota a gota i de precisió.
A més, les dades de l’any passat indiquen que la temperatura mitjana va augmentar un 2,5%, i s’estima que per cada grau que s’escalfen els cultius, les plantes necessiten un 7% més d’aigua.
Per això, enguany, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, volem destacar la feina que fem els/les enginyers/es agrònoms/es al voltant de l’aigua. Tots/Totes nosaltres, som una part activa tant dels processos de modernització del regadiu com de la seva transformació tecnològica i digital. Així com de la millora vegetal per fer produccions que requereixin menys aigua i tècniques de producció que permetin un ús de l’aigua més eficient.
Modernització de la xarxa
Per revertir la situació de sequera actual alguns pagesos, han instal·lat sistemes de reg intel·ligents a les seves parcel·les, una agricultura de precisió que permet regar només quan cal i aprofitar-ne cada gota, però la gran majoria de pagesos no poden fer front a una inversió així. A més, aquests sistemes de reg més eficients requereixen canonades adequades a la pressió de l’aigua i la xarxa actual és tan vella que es perd el 30% de l’aigua que hi circula.
Per això, els productors i professionals del sector agroalimentari treballem per aconseguir regadius més eficients. Cal fer canals, modernitzar i millorar els vells per evitar pèrdues i poder aplicar innovacions en tots els àmbits. També s’ha de poder treballar amb eficiència, aprofitant sensors, bases de dades, noves tecnologies i digitalització.
És urgent accelerar el canvi, i entre tots, hem d’anar més enllà del “seguim com fins ara”.
Enllaços relacionats