Inici » Àgora » Dossier Tècnic núm.129: “El relleu generacional i l’emprenedoria agrària a Catalunya”

Dossier Tècnic núm.129: “El relleu generacional i l’emprenedoria agrària a Catalunya”

Dossier Tècnic núm.129: “El relleu generacional i l’emprenedoria agrària a Catalunya”

El Dossier Tècnic núm. 129: “El relleu generacional i l’emprenedoria agrària a Catalunya” tracta sobre el rejoveniment del sector agrari i l’emprenedoria al món rural, un vector clau en les noves apostes institucionals de la Generalitat de Catalunya.

La instal·lació de joves agricultors i el relleu generacional al camp català és una de les principals prioritats del Programa de desenvolupament rural de Catalunya.

L’any 2017, van crear el Grup de Treball de Joves, que s’emmarca dins del Comitè de Seguiment del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya, amb l’objectiu d’examinar i debatre en profunditat determinats aspectes de l’estratègia i execució del PDR en aquesta matèria. Un Grup de Treball de Joves integrat per les organitzacions agràries Unió de Pagesos (UP)l’Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), el Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya (CETAFC) en representació dels col·legis professionals en l’àmbit agrari, l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA), que aplega els 11 grups d’acció local (GAL), el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya i l’Agència Catalana de Joventut. D’aquest Grup de Treball de Joves han sorgit diferents actuacions del DACC per reforçar la incorporació de joves agricultors com la creació de la figura dels dinamitzadors de joves, l’oficina virtual a Ruralcat “El Planter” i l’Observatori de Joves. I a labril de 2023 una Estratègia de Relleu Generacional Agrari de Catalunya aprovada per Acord de Govern.

Aquest dossier tècnic reuneix de forma pràctica i resumida les actuacions que s’estan desenvolupament arreu de Catalunya de manera coordinada per impulsar el relleu agrari i la incorporació de joves al camp.

A més, el dossier acaba amb un apartat destinat a les experiències de joves instal·lats a Catalunya. S’expliquen els testimonis de 7 joves amb diferents projectes de les zones de l’Alt Pirineu i Aran, el Camps de Tarragona, la Catalunya Central, Girona, comarques de Ponent, Terres de l’Ebre i la zona periurbana de Barcelona.

El Dossier Tècnic és una publicació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de caràcter monogràfic sobre aspectes rellevants de l’activitat agrària, ramadera, alimentària, pesquera, forestal i del món rural, realitzada amb la col·laboració d’experts de l’administració, d’universitats i centres de recerca i del sector.

Consulta els Dossiers Tècnics publicats aquí.

Font: DACC

Share This Post