Inici » Àgora » L’obra sobre el garrofer dels companys Joan Tous i Josep Maria Franquet guanya el Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel 2024

L’obra sobre el garrofer dels companys Joan Tous i Josep Maria Franquet guanya el Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel 2024

L’obra sobre el garrofer dels companys Joan Tous i Josep Maria Franquet guanya el Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel 2024
  • El Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, entre altres, patrocina el Llibre i l’article agrari de la Fira Sant Miquel de Lleida
  • Els companys Joan Tous i Josep Maria Franquet han guanyat el Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel 2024 amb el llibre “El Algarrobo”

La 53a edició del Premi del Llibre Agrari ha estat guanyada per El Algarrobo, una obra que compendia l’anàlisi del sector de la garrofa des d’una perspectiva historicotècnica, bàsicament relacionada amb temes econòmics i comercials, botànics, ecològics, de tecnologia del cultiu, de la industrialització i de les aplicacions alimentàries del fruit, a més dels reptes i perspectives de futur del garrofer espanyol dins un món globalitzat. Per la seva banda, Uso de vesículas artificiales para la mejora del silenciamiento génico inducido por spray (SIGS) en la protección de cultivos ha guanyat la 9a edició del Premi de l’Article Tècnic Agrari. El text parla d’una tecnologia innovadora i respectuosa amb el medi ambient, on l’aplicació tòpica d’ARN de doble cadena sobre material vegetal dirigit a gens del patogen permet el control de plagues mitjançant el mecanisme d’ARN d’interferència. El Premi del Llibre Agrari i el Premi de l’Article Tècnic Agrari tenen una dotació, respectivament, de 3.000 i de 1.000 euros.

El Premi del Llibre Agrari i el Premi de l’Article Tècnic Agrari estan adreçats a treballs que tractin temes agraris com ara la producció agrària i forestal, la veterinària i la salut animal, la indústria alimentària, els espais verds, la gestió del territori, la preservació ambiental, l’economia agroalimentària i l’àmbit rural en general, i l’agricultura periurbana.

El Jurat està integrat per professionals i tècnics de les disciplines de les obres presentades i per representants de cadascuna de les institucions patrocinadores. Per part del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya han participat el company  Ignasi Iglesias, com a secretari del  Premi i com a representants del col·legi, el company Carlos Estaran i la companya Mariona Clivillé.

El veredicte es farà públic el mes de setembre i el lliurament dels premis es farà en l’acte de cloenda de la 70a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i de la 39a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola), salons que tindran lloc del 26 al 29 de setembre.

Enguany Fira de Lleida ha rebut una quarantena de llibres i articles sobre temes agrícoles i ramaders, molts dels quals relacionats amb els àmbits de la sostenibilitat i les noves tecnologies. Les convocatòries compten amb el patrocini del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya, del Col·legi de Veterinaris de Lleida,  i de CaixaBank.

El llibre guanyador

El Algarrobo, escrit pels companys Joan Tous i Josep Maria Franquet, i editat per Onada Edicions, s’inicia amb uns antecedents sobre l’origen, la distribució i la domesticació de l’espècie, en què es recull la història del cultiu i de la producció de garrofa i els seus derivats al llarg de les diferents civilitzacions que han colonitzat les zones del Llevant , Illes Balears i sud-est d’Espanya. Els segueixen diferents temes, entre d’altres, els de tipus econòmic i de mercat, industrial i tecnològic.

El Jurat destaca que l’obra, centrada en el cultiu d’aquest arbre a Catalunya, recull la importància econòmica i històrica (ja des de l’edat mitjana) del garrofer, un arbre que s’adapta perfectament al clima mediterrani, que suporta bastant bé la sequera i les fortes ventades i que és molt resistent a les plagues i malalties. La garrofa té molt poder energètic (és alt en proteïnes) i els seus derivats, la farina i l’oli —-el garrofí—, serveixen per produir xocolata i altres aliments, càpsules de medicaments, espessidors i cosmètics. Igualment, s’utilitzen per alimentar el bestiar. El Jurat ha incidit també en el fet que és el primer llibre d’aquest àmbit publicat a l’Estat espanyol.

Altres mencions de llibres

Ha rebut una menció especial el llibre La sanidad vegetal en la agricultura y la silvicultura. Retos y perspectivas para la próxima década, de Rafael M. Jiménez, María Milagros i Ramon Albajes, publicat per l’Editorial Real Academia de Ingeniería i pel centre de recerca Agrotecnio. L’obra pretén mostrar resumidament al lector no familiaritzat amb la sanitat vegetal el paper que aquesta exerceix en l’agricultura i la silvicultura i albirar el que pot aportar en el futur pròxim, per al qual s’anuncien canvis substancials en el sistema agroalimentari mundial.

El Jurat considera que el treball “fa una anàlisi metodològicament molt ordenada del paper de la sanitat vegetal en la història de l’agricultura i la silvicultura, de la seva situació actual i dels reptes de futur (repassant també les exigències de la Política Agrària Comuna amb relació als fitosanitaris i elements relacionats), de les eines actuals i de les estratègies per avançar cap a una protecció vegetal més sostenible”.

L’article guanyador

Escrit per Jonatan Niño, investigador de la Universitat de Valladolid, i publicat a Phytoma España (núm. 352 / octubre de 2023), l’article Uso de vesículas artificiales para la mejora del silenciamiento génico inducido por spray (SIGS) en la protección de cultivos se centra en una nova tecnologia basada en l’ús de vesícules artificials per a l’encapsulació i el lliurament d’ARN de doble cadena al fong patògen Botrytis cinerea, causant de la podridura grisa. El sistema facilita una protecció prolongada contra Botrytis cinerea tant en el material vegetal com en els productes postcollita. Concretament, les vesícules artificials poden allargar la durada de la protecció conferida pel d’ARN de doble cadena a 10 dies en fruits de tomàquets i raïm, i a 21 dies en fulles de vinya.

El Jurat ha considerat molt interessant el text perquè explica les grans possibilitats d’aquest sistema innovador, encara en fase d’experimentació, molt respectuós amb el medi ambient, ja que desactiva la plaga mitjançant la interferència en el seu desenvolupament.

Altres mencions d’articles

El Jurat ha atorgat també una menció especial a l’article Análisis de la Huella de Nitrógeno del consumo de alimentos en España como indicador de impacto ambiental, elaborat per Sara Martínez, Raúl San Juan Heras, Jose Luis Gabriel, Sergio Alvarez, Maria del Mar Delgado, de la UP de Madrid, publicat al número 2023/4 de la revista iFood&Drinks. L’article se centra en estudis desenvolupats sobre la petja del nitrogen (HN) i el desenvolupament d’una eina web de càlcul individual destinada a què les persones puguin estimar la seva contribució a les pèrdues de nitrogen al medi ambient a través del consum d’aliments, l’ús d’energia, la compra de béns i l’ús de serveis.

El Jurat considera que “més enllà del tradicional càlcul de la petja del carboni, cal considerar igualment el control de la petja del nitrogen, que és també un indicador del nivell de sostenibilitat ambiental”. En l’àmbit alimentari, per exemple, la dieta mediterrània (fruites, verdures, peix) és molt més sana que altres dietes més centrades en la carn. Així, a l’Estat espanyol la taxa és de 12,8 kg de nitrogen per persona i any, mentre que als EE.UU. és de 34 Kg.

Share This Post