Inici » Àgora » Les emissions del sector agroalimentari, un repte i una oportunitat

Les emissions del sector agroalimentari, un repte i una oportunitat

Les emissions del sector agroalimentari, un repte i una oportunitat

Les emissions del sector agroalimentari, un repte i una oportunitat

El dimecres 14 de maig de 2025 va tenir lloc en format presencial a la seu del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya i per streaming la jornada sobre el balanç de CO2 als sectors de transformació agroalimentària, coorganitzada per la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya i la Comissió de Transició Energètica i Xoc Climàtic del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, i oberta a tot el nostre col·lectiu.

El sector agroalimentari és el sector industrial més important de Catalunya. Té una gran capacitat exportadora i és el més transversal, sobretot perquè els seus productes són essencials per la vida de tothom: tant els que surten de les fàbriques com els que venen directament de les explotacions ramaderes, passin o no, per un procés de transformació. De fet, a escala global, es calcula que el 2050 haurà d’alimentar 10.000 milions de persones, una fita que cal tenir en compte perquè requereix millorar l’eficiència de la producció i minimitzar l’impacte mediambiental que té.

Amb dades a la mà, i al seu conjunt, el sector és un emissor de CO2 i, de fet, està entre el tercer i el quart lloc en emissions globals. Però també hem pogut veure que té un gran marge de millora i que tant la transformació com la ramaderia – tot i que sigui més complicat- estan avançant per minimitzar aquestes emissions.

Aquests són alguns dels aspectes que s’han desenvolupat al llarg del cicle Balanç de CO2 en el sector agroalimentari. Amb dues sessions s’han abordat aspectes com els canvis que s’han de donar en l’àmbit de l’agricultura i la ramaderia i, també, els que s’han de dur a terme en la seva transformació.

Durant la jornada va tenir lloc la ponència del company, Fernando Ortega, qui va fer una presentació sobre el sector agroalimentari i va destacar que aquest haurà d’enfrontar-se a importants reptes i canvis tant en el present, com en el futur. Segons Ortega, la industrialització en l’agroalimentació és un factor clau en el desenvolupament de la cadena de valor, aportant qualitat als productes generats al camp, generant llocs de feina transcendents i donant valor al territori rural. Aquest procés d’industrialització, però, va acompanyat d’un temps d’elevada complexitat i incertesa, causat per una pressió legislativa i burocratització del sistema, nous models sostenibles de negoci, una progressió de la transició energètica i una desglobalització de l’alimentació.

Per exemplificar el sector agroalimentari, M. Àngels Sebastià, directora general d’Embutidos Monells i presidenta de la Comissió de Lideratge Empresarial i Olga Lozano, responsable d’Eficiència Energètica del Grup Alimentari Argal, han aportat els seus exemples en la reducció de la petjada de carboni a les seves fàbriques d’embotits. Àngels Sancho, responsable de medi ambient de Liquats Vegetals S.A. (Yo Soy), per la seva banda, ha aportat l’estratègia de descarbonització que ha dut a terme la companyia els darrers tres anys.

FONT: COEIC

Vídeo de la jornada “Balanç de CO2 en el sector agroalimentari. Sectors Primaris (2a Jornada 14/05/2025)”

Presentacions de la jornada

Informació relacionada

 

Share This Post