Inici » Esdeveniments » Formació » Curs GIS en dispositius mòbils (Lleida)

Curs GIS en dispositius mòbils (Lleida)

Inici 27/02/2018
Lloc Fointec Centre Informàtic
Av. Doctora Castells, 1 LLEIDA

Curs GIS en dispositius mòbils (Lleida)

Dates:  27 de Febrer i 1 de Març de 2018

Horari:  De 09.00-13.30 i de 15.00-18.30 hores.

Organitza

El COEAC ha arribat a un acord de col·laboració amb Fointec Informática i Vertex Agroforestal per a organitzar conjuntament cursos de QGIS a Lleida.

Presentació

El programa del curs que ara et proposem està pensat per a professionals que estan buscant les millors solucions GIS en dispositius mòbils, ja sigui en telèfon mòbil o tablet, per a així poder dur tota la cartografia treballada en oficina al camp i poder-la consultar i actualitzar, o bé, per a capturar-ne de nova in situ.

Les aplicacions que presentarem estan disponibles per a sistemes operatius Android, i o bé, son gratuïtes o bé tenen un preu molt assequible. Es caracteritzen per disposar d’una fàcil i senzilla interfície, molt pràctica per al treball en camp per tal de disposar d’un SIG portable fàcil d’usar i realitzar tasques de camp amb productivitat i eficiència.

Amb aquest curs es pretén aprofitar tots els coneixements previs adquirits en l’obtenció, creació i maneig de cartografia vista en cursos introductoris i avançats de SIG (software QGIS) per a poder anar a camp i recollir dades, fer mesures, realitzar consultes a la cartografia carregada, actualitzar-la, fer fotografies geoposicionades, realitat augmentada, etc, …

Aquestes aplicacions (OruxMaps, Google Maps/Earth,…) ens permeten treballar amb cartografia pròpia en format shape de GIS, o bé en format KML de Google Earth. Amb el que podrem dur la nostra cartografia vectorial sense problema: Cadastre, SIGPAC, Mediambient, Mapes de sòls particulars/DARP, els nostres parcel·laris, canonades de sistemes de regadiu, trampes de feromones, mapes de distribució de variables de interès (geoestadística), estacions meteorològiques, disseny de plantacions fruiteres, comptadors aigua, vàlvules, cablejat elèctric, hidrants, contenidors de escombraries, papereres, mobiliari urbà, zones enjardinades, hidrologia, altimetria, etc,… en el nostre dispositiu mòbil i veure, no només el seu dibuix mentre estàs geoposicionat, si no consultar la informació de cada element. Podrem inclús, visualitzar cartografia que tinguem en CAD si prèviament la convertim a aquest format shape amb el nostre SIG (QGIS).

Així doncs, aquestes aplicacions van un pas més enllà respecte dels dispositius tipus Garmin, ja que al igual que aquests, apart de poder capturar waypoints i tracks, podem editar directament els fitxers shape: afegint/eliminant punts, línies o polígons, ja sigui a través de les coordenades enviades pel GPS, com a través d’una digitalització manual.

Aquestes aplicacions ens permeten visualitzar mapes base de forma online si disposem de connexió de dades (Google Maps, OpenStreetMaps, WMS Cadastre/ICC/PNOA, etc,..), o bé dur-los de forma local/offline en el dispositiu mòbil (ortofotos i topogràfics del ICC, ICV, Sitar, mapes de vigor en format JPG, MrSID o tessel·les en memòria interna o microSD externa) si preveiem problemes de cobertura telefònica, que de retruc ens permeten estalviar en ample de banda i consum de bateria. Podràs instal·lar les aplicacions en el teu telèfon mòbil o tablet i practicar amb elles des del primer moment.

Degut al impuls i abaratiment que han tingut en els darrers anys les tecnologies relacionades amb la cartografia, els GIS, el GPS i els dispositius mòbils, s’està produint una revolució en aquest camp, no només, per la seva ràpida evolució, si no també per la aparició d’algunes completíssimes aplicacions low cost o lliures.

Objectius del curs

En el transcurs del curs tindrem l’oportunitat que l’usuari ampliï els seus coneixements de SIG i conegui i utilitzi diferents aplicacions disponibles per a telèfon mòbil o tablet de manera que pugui treure’n el màxim partit i rendiment en la seva feina de camp.

Destinataris
Aquest curs està especialment indicat per a professionals que necessiten consultar i editar cartografia en camp (shape’s de SIG), carregar el Cadastre o SIGPAC d’un municipi, dur mapes de vigor realitzats per avioneta o dron, realitzar mesures de longitud i superfície, realitzar fotografies que portin annexes les coordenades del punt on s’han pres, gravar el track d’un recorregut realitzat, etc, …

 

Per tant poden estar interessats professionals que desenvolupen la seva tasca en empreses fructícoles o farratgeres, dissenyadors de sistemes de reg, pèrits d’asseguradores, professionals lliures, tècnics de la administració o d’institucions com ara cooperatives agrícoles, comunitats de regants, ADV’s, Denominacions d’Origen, o estudiants que vulguin consolidar els seus coneixements de SIG i ampliar-los en la seva vessant més de camp.

Durada

El curs tindrà una durada de 16 hores.

PROGRAMA DEL CURS

 • Instal·lació del programa QGIS i Introducció a l’ús de les aplicacions per a treballar/visualitzar la cartografia a dur a camp/carrer.
 • Càrrega  en telèfon/tablet de mapa de fons ICC, Google Maps, OpenStreetMaps,  ortofotos i topogràfics en format imatge/tessel·la (online/offline).
 • Càrrega en telèfon/tablet de cartografia shape o KML treballat en QGIS: parcel·lari propi, del Cadastre o SIGPAC, canonades, vàlvules,…
 • Consultar, etiquetar i filtrar informació dels diferents elements cartografiats.
 • Modificar/actualitzar en la nostra cartografia o crear-ne de nova digitalitzant, o bé, capturant les coordenades que ens arriben de la senyal GPS.
 • Mesurar distàncies i superfícies.
 • Fotografies geoposicionades i Realitat augmentada.
 • Gravar/gestionar en tracks i capturar waypoints per a convertir-los a shape/KML i visualitzar-los en el QGIS o Google Earth.
 • Sortida per al maneig de la nostra cartografia i captura de nova: càrrega prèvia de la cartografia en el dispositiu mòbil, i posterior bolcat de la informació actualitzada en camp del dispositiu a l’ordinador; final visualització de la cartografia en QGIS.
  Nota: La sortida està programada pel dia 9 de Març i anar  a un parc proper anomenat Els camps Elisis per a recollir dades, en horari de: 11:30 a 13:30 i de 15:00 – 17:00

Preu

Col·legiats: 250 euros

No col·legiats: 300 euros

CURS BONIFICABLE PER LA FUNDACIÓ TRIPARTITA

Assalariats: els curs pot resultar GRATUÏT total o parcialment. Demaneu informació amb certa antel·lació.

Possibilitat de bonificació del curs per a persones en actiu, mitjançant la fundació tripartita.

Materials, infraestructura i requeriments

Cada alumne haurà de dur el seu propi dispositiu mòbil i un cable USB per tal de poder-lo connectar a qualsevol ordinador.

Professorat

El curs serà impartit per tècnics especialitzats de l’ empresa VÈRTEX Agroforestal.

Nombre de places

El nombre de places màxim és de 15 alumnes.

Inscripcions

Cal contactar amb el COEAC al telèfon 932152600, o per correu electrònic a agronoms@agronoms.cat

L’organització es reserva la possibilitat de suspendre el curs si no hi ha un nombre mínim d’inscrits.

Share This Post

Torna a Formació