Inici » Àgora » Crònica de la Jornada “Accions per al desenvolupament rural” de l’INEC a Lleida.

Crònica de la Jornada “Accions per al desenvolupament rural” de l’INEC a Lleida.

Crònica de la Jornada “Accions per al desenvolupament rural” de l’INEC a Lleida.

Les oportunitats de desenvolupament del món rural passen per l’ús de la tecnologia, l’economia circular, el col·laboracionisme i la sostenibilitat

La Jornada “Accions pel desenvolupament del món rural” organitzada per l’Institut d’Enginyers de Catalunya en col·laboració amb la Diputació de Lleida, ha donat  a conèixer un seguit d’accions i oportunitats de negoci per fomentar el progrés i la millora del món rural.

Ha presidit l’acte d’inauguració el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat pel president de l’Institut d’Enginyers de Catalunya, Ricard Granados i Conxita Villar, delegada a Lleida del Col·legi d’Enginyers Agrònoms.

Joan Talarn ha destacat que les comarques de Lleida suposen el màxim exponent de la ruralitat del país, distribuïdes entre 231 municipis, un terç de la superfície total de Catalunya amb només un 6% de la seva població. El president ha assenyalat que analitzar la situació d’aquesta realitat són qüestions imprescindibles i necessàries per trobar solucions al desenvolupament rural.

Tot seguit, el company Víctor Falguera, fundador d’Akis Internacional, amb “La transformació econòmica, social i territorial del sector rural: l’exemple del Biolab Ponent”, ha explicat un model específic d’innovació rural i de generació de noves oportunitats de negoci al territori a partir del foment del model de bioeconomia circular: Estructura territorial col·laborativa d’innovació oberta per a impulsar la transició sistèmica de l’àrea rural de Lleida cap al model de Bioeconomia Circular Sostenible amb els objectius de:

  • Alinear la innovació local amb el marc europeu d’innovació per a optimitzar les opcions de finançament.
  • Co-definir, validar i implementar les innovacions socials, tecnològiques i organitzatives necessàries.
  • Convertir el territori en un referent d’innovació en Bioeconomia Circular Sostenible a nivell europeu.

A continuació, el bloc dedicat a les Infraestructures i les telecomunicacions, amb projectes presentats per Víctor Montilla, enginyer forestal a E-Stratos, Eduard Correal, enginyer de Forests i investigador de l’INCAFUST-CTFC, i Miquel Sacrest, director general en Aigües del Segarra Garrigues.

Victor Montilla amb la presentació Eines i recursos per la modernització del Territori  ha destacat la tecnologia com a element indispensable per la modernització del territori.  L’equip d’ E-Stratos treballa en una recerca permanent per aportar solucions a les necessitats dels agricultors, ramaders o propietaris de territori, a través del desenvolupament i eines tecnològiques, fent una clara aposta per la modernització del territori rural. Ha fet un esment especial a l’ús i avantatges de la teledetecció al territori rural, amb exemples en el sector agroalimentari, però també en d’altres que aposten pel desenvolupament rural. Finalment, ha presentat un seguit de proves que s’estan realitzant en el seguiment del vigor de la vegetació forestal que creix sota les línies elèctriques d’alta tensió, amb el propòsit de conèixer com es desenvolupa aquesta i si cal o no la d’intervenir, i així realitzar el manteniment de la vegetació.

A la seva intervenció, Eduard Correal, ha fet valdre la construcció amb fusta, i la necessitat d’impulsar i promoure l’ús de la fusta entre tots els agents involucrats en l’edificació: arquitectes, enginyers en l’edificació, constructors, industrials de la fusta, fusters i usuaris finals. Així, ha mostrat diferents edificacions a Europa, Lleida o Barcelona. Des de l’Institut Català de la Fusta analitzen les propietats tecnològiques de la fusta de les diverses espècies arbòries presents a Catalunya. Aquest coneixement els permet trobar noves aplicacions pel material que n’incrementin l’ús i el seu valor afegit.

Per la seva part, Miquel Sacrest, ha presentat una Radiografia del sistema Segarra-Garrigues , infraestructura hidràulica dissenyada per crear unes 70.000 hectàrees de regadiu a les comarques de la Noguera, la Segarra, el Pla d’Urgell, l’Urgell, el Segrià i les Garrigues, beneficiant 17.000 regants d’una setantena de municipi. Els beneficis que ha comportat són absoluts, entre els quals destaquen la fixació de la població al territori (evita abandonament de les terres); l’increment patrimonial; més producció i més estabilitat de la producció; introducció de nous cultius amb més valor; més necessitat de mà d’obra i maquinària i un impuls dels sectors relacionats amb agroalimentaris: Maquinària, tallers, muntadors de reg, magatzems, cambres frigorífiques, fertilitzants i adobs.

Després d’una breu pausa, Pere Navarro, Enginyer de Forest del Banc de Terres de la Diputació de Barcelona, ha explicat el projecte de desenvolupament rural “PECT BCN Smart Rural”, impulsat per la Diputació de Barcelona, juntament amb el Consorci Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), estratègia innovadora amb l’objectiu de posar en valor terrenys agrícoles que actualment estan en desús o abandonats, per tal d’augmentar les terres arables i facilitar l’accés a la terra a la pagesia.

Per la seva banda, Miquel Aran, gerent del Parc Científic i Tecnològic de Lleida, ha presentat el Projecte INNO4AGRO, en el marc de l’estratègia Europea RIS3 en favor del desenvolupament del territori.  Un projecte de suport a la transformació del sector agroalimentari de les Terres de Lleida basat en la innovació tecnològica, el desenvolupament de plataformes i espais de treball amb capacitat de generació d’idees i  models de negoci. L’objectiu del projecte és recolzar el desenvolupament de la innovació en el sector agroalimentari amb accions relacionades amb la tecnologia, talent i dinamització dels agents.

Per últim, els ponents han participat en la taula rodona Noves perspectives per l’activació econòmica del món rural, on els participants han obert un espai de debat i participació, àgil i ric, que ha continuat fins després de l’aperitiu ofert.

L’Institut d’Enginyers de Catalunya, reuneix les Associacions d’Enginyeria, d’Aeronàutics, Agrònoms, Camins, ICAI, Industrials, Informàtica, Mines, Monts, Navals i Telecomunicació, i compta amb el suport de la Diputació de Lleida, Caixa d’Enginyers, Família Torres i Vichy Catalan.

A continuació, pots baixar-te la crònica resum, accedir a la galeria de fotos i a les ponències  https://www.flickr.com/photos/129681781@N05/albums/72157711835560857

DOCUMENTACIÓ RELACIONADA

Font: INEC

Share This Post