Inici » Àgora » Crònica de la jornada “Tendències de futur en la producció i el consum d’aliments”, organitzada pel COEAC, en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida

Crònica de la jornada “Tendències de futur en la producció i el consum d’aliments”, organitzada pel COEAC, en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida

Crònica de la jornada “Tendències de futur en la producció i el consum d’aliments”, organitzada pel COEAC, en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida

El COEAC organitza cada any una jornada en el marc de la Fira de Sant Miquel. Enguany, la temàtica de la jornada han sigut les tendències de futur de la producció i el consum d’aliments, i va tenir lloc el dissabte 30 de setembre al matí.

A banda de la Fira de Sant Miquel, la jornada d’aquest any també s’emmarcava amb la celebració del 70è aniversari del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, ja que es trobava enmig de la campanya d’aquesta commemoració.

L’organització anava a càrrec del COEAC, el DACC i l’Escola Agrària de Tàrrega, amb la col·laboració de la Fira de Lleida.

Crònica de la jornada

La inauguració va anar a càrrec del delegat de Lleida del COEAC, Domènec Vila, i del director de l’Escola Agrària de Tàrrega, Ramon Cuadros.

A continuació, va tenir lloc la primera ponència del dia, a mans d’Ignacio García, director general d’ASEDAS. El ponent va parlar de les tendències actuals en la demanda d’aliments, des de la visió de les cadenes de distribució. Descarrega aquí la presentació de diapositives de la ponència

Després va ser el torn del segon ponent, Andoni García, membre de la Comissió Executiva del COAG, que va tractar el tema de l’adaptació de la producció a les noves demandes dels mercats alimentaris, i l’encaix amb les exigències de la PAC i el Green Deal.

Aquestes dues ponències van generar un debat posterior entre els ponents i tots els assistents a la jornada, que va estar coordinat pel periodista Xavier Graset. En aquest intercanvi d’opinions hi va haver molta participació i van sortir temes molt interessants.

Finalment, el delegat de Lleida del COEAC, Domènec Vila, va tancar la sessió, amb un agraïment general a tota l’organització, al moderador, als ponents i als assistents.

Ressò als mitjans de comunicació

Nota de premsa

LA SOSTENIBILITAT MEDIAMBIENTAL I ELS REPTES CLIMÀTICS INFLUEIXEN EN EL PREU DELS ALIMENTS
Les tendències de consum varien i s’haurà d’actuar en conseqüència des de molts sectors per satisfer aquestes demandes
Lleida, 30 de setembre de 2023 – El Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i l’Escola Agrària de Tàrrega ha organitzat una jornada tècnica en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, sobre les Tendències de futur en la producció i el consum d’aliments, un tema que està a l’ordre del dia.

La jornada s’ha inaugurat a càrrec de Joan Gòdia, Director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACC i Domènec Vila, Delegat de COEAC a Lleida.

En l’àmbit europeu, el sector de l’alimentació, des de la producció fins al consum, està canviant ràpidament. El consum està patint els efectes d’inflació molt elevada que altera els hàbits a l’hora de consumir-los; la producció també està patint els efectes inflacionistes dels principals inputs (energia, adobs, mà d’obra) combinats amb canvis en la política agrària comunitària i el Green Deal europeu. Aquesta “tempesta perfecta” genera molta incertesa en totes les baules de la
cadena alimentària.

En aquesta jornada, Ignacio García, Director general d’ASEDAS, ha donat el punt de vista de les cadenes de distribució. García ha assenyalat que “som una gran potència agroalimentària i hem de fer-la sostenible, continuar en l’avantguarda estant molt atents als canvis en les tendències del consum. El consumidor a tot Europa cada vegada és de més edat, té necessitats noves, està més concentrat en ciutats, interessat per la salut.. L’hem de veure venir per adaptar-nos als canvis”. Ha remarcat també que la crisi de preus els estan causant, d’una banda, una disminució dels marges i, de l’altra, una reducció en el volum de vendes, va assenyalar el director d’Asedas, que ha dit que espera que no acabi en “una contracció del mercat alimentari com va ocórrer amb la crisi del 2008”. Ha destacat com un altre repte la necessitat d’aprofundir en l’economia circular i la sostenibilitat, així com en la digitalització.

Per la seva banda, Andoni Garcia, Membre de la Comissió Executiva de COAG, ha explicat com la producció s’adapta a les noves demandes dels mercats alimentaris, i apuntava que “Les tendències de consum poden variar, i variaran en curt-mitjà i llarg termini. El que serà rellevant és qüestionar-se qui realment pot satisfer aquestes demandes i actuar en onseqüència.” També ha destacat que tot i que el factor preu és determinant a l’hora d’establir les pautes de compra, un 57% dels consumidors, també està tenint en compte en la seva compra el medi ambient, ja que s’interessa per la procedència del producte i com ha estat produït.

Després d’aquestes intervencions la jornada ha continuat amb un debat, moderat pel periodista Xavier Graset, on els ponents i el públic assistents han pogut comentar les incerteses que sorgeixen dia a dia sobre el consum, la producció i les polítiques europees que l’afecten.

Finalment, Domènec Vila, Delegat de COEAC a Lleida, ha estat l’encarregat de la cloenda de la jornada.

     

Share This Post