Nota de premsa
En el marc del Dia Mundial contra la Desertificació i la Sequera, el COEAC alerta de la greu situació aquest estiu a causa de la calor i falta de pluja
Barcelona, 16 de juny de 2021.- El Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya ha urgit a les administracions a renovar i modernitzar les infraestructures d’emmagatzematge i de transport de regadiu per tal de fer-les més eficients i afavorir l’estalvi d’aigua. Aquesta crida s’emmarca en el Dia Mundial contra la Desertificació i la Sequera, que se celebra demà 17 de juny, a les portes d’un estiu que es preveu especialment càlid en un context de canvi climàtic.
“És una fita ambiciosa però que es pot aconseguir si es duen a terme les inversions necessàries, més encara ara, en el context de les ajudes previstes per la UE, que tenen com a objectiu reactivar l’economia a arrel de la pandèmia i avançar cap a un model més sostenible”, afirma Conxita Villar, degana del COEAC.
Segons dades de l’ONU, l’any 2050, la població serà majoritàriament urbanita, fet que requerirà un creixement del 60% de la demanda d’aliments i posarà encara més en perill els límits planetaris, agreujant la situació actual de canvi climàtic, de producció de residus, de desertificació o de desigualtats socials.
“Tenim davant nostre un canvi de paradigma que ens obliga a tots com a societat a repensar la manera de produir, de consumir i on l’agricultura i l’alimentació són claus. La producció sostenible és part de la solució. Tenint en compte que el principal demandant d’aigua a Espanya, per exemple, és el sector del regadiu, és evident que, per aconseguir un model agrícola sostenible de veritat cal que el sistema global de regadius sigui més eficient”, remarca Villar.
Concretament, el COEAC insta a modernitzar les infraestructures d’emmagatzematge i de transport -especialment dels canals vells, que actualment produeixen grans pèrdues d’aigua-. Així mateix, cal implementar tecnologies eficients amb regs localitzats, biotecnologia amb produccions més eficients i tolerants a les sequeres, Internet de les coses amb agricultura de precisió i digitalitzada, i una gestió circular de les produccions amb tendència a residus zero. Uns canvis que també necessiten més formació digital i accés a Internet arreu del territori, entre altres.
El regadiu sempre ha estat l’instrument ineludible per mantenir la producció d’aliments, assentar la població i impulsar el seu desenvolupament. De fet, en els darrers anys ja s’han adoptat pràctiques més sostenibles, tal com demostra el fet que la superfície de regadiu s’hagi vist incrementada des del 2004 en un 13,63% (passant de 3.341.400 ha a 3.796.682 ha), mentre que l’ús de l’aigua ha descendit en un 12,99%.
“Tot i aquestes millores, cal seguir avançant amb decisió en aquesta direcció”, conclou Villar, que recorda que “l’economia rural entorn activitats agràries sostenibles i pensades de manera holística ens beneficiarà a tots com a societat, oferint aliments saludables, segurs i respectuosos amb el medi ambient, arrelant la gent al territori, i evitant així la despoblació en el medi rural”.
Des del Col·legi, com a eina de suport a la professió que produeix aliments i que treballa en la seva gestió des del camp a la taula, tenim una planificació estratègica que té com a full de ruta els 17 ODS i les diferents comissions de treball que analitzen, difonen i col·laboren per generar contingut. Concretament, la comissió de l’aigua formada per científics, consultors i gestors de l’àmbit privat i de l’administració pública des de fa anys generen continguts i interessants debats en l’àmbit de l’ús i la gestió eficient de l’aigua en l’agricultura.