Inici » Àgora » Els jardins de la Industrialització al Ter

Els jardins de la Industrialització al Ter

Els jardins de la Industrialització al Ter
Publicacions Portada del Llibre: "Els jardins de la Industrialització al Ter"

Publicació del llibre “Els jardins de la Industrialització al Ter”

El company Manel Vicente Espliguero, ha col·laborat junt amb altres autors com a paisatgista i responsable de la part de jardineria

“Els jardins de la industrialització del Ter” és la sisena obra publicada dins de la col·lecció “Patrimoni Industrial. Temes”, dirigida i coordinada pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) amb Rafael Dalmau Editors.

El mNACTECEl mNACTEC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.
La seu del mNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l’arquitecte Lluís Muncunill i construït entre 1907 i 1908.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE:  La presentació d’aquest llibre va tenir lloc el passat 10 de juliol, al Museu del Ter de Manlleu.

L’obra

La industrialització va transformar el món, Catalunya, i és clar, la conca del Ter. Des de la primera meitat del segle XIX les fàbriques de riu i les colònies industrials hi van adquirir protagonisme i van convertir un món rural en una societat industrial amb noves formes de vida i subsistència, nous grups socials, noves formes d’associacionisme polític, cultural i de classe, nous conflictes, etc. En definitiva, van crear una societat nova i en ebullició.

Sovint s’ha explicat aquest procés d’industrialització posant l’accent en l’arquitectura i la maquinària dels processos productius, però aquesta obra amplia el focus sobre el patrimoni industrial amb nous centres d’interès: els jardins. Als conjunts industrials de les vores del Ter, descobrim, a banda de rescloses, canals, fàbriques, blocs d’habitatges obrers i residències burgeses, un important conjunt de jardins i verd urbà. Els empresaris i inversors que iniciaven les seves aventures industrials a la vora del Ter no concebien els espais exclusivament per a la producció. Promovien una ocupació simbòlica del territori. I en aquesta ocupació els jardins van adquirir un pes important que s’ha posat poc en relleu.

Els jardins de la industrialització al Ter elabora en una primera part una anàlisi del context cultural i històric en el qual es produeix la proliferació dels enjardinaments en aquests conjunts industrials. En una segona part més extensa els autors hi proposen l’anàlisi particularitzada dels jardins i el verd urbà de vint conjunts industrials de la conca del Ter.

Autors: Pere Casas Trabal, Jordi Cirera Bach, Carles García Hermosilla, Jordi Grané Casellas i Joan Molera González i el company Manel Vicente Espliguero.

Editorial: RAFAEL DALMAU, EDITOR

Any d’edició: 2019

Matèria: Urbanisme

ISBN: 978-84-232-0849-4

Pàguines: 240

Encuadernació: Rústica

Distribució i/o comercialització

  • El Museu del Ter a Manlleu. Passeig del Ter, 2 – 08560 Manlleu

T. 938 515 176

info@museudelter.cat

  • Llibreria Contijoch de Manlleu. Passeig de Sant Joan, 63 · 08560 Manlleu

T. 93 851 23 80 o 638 77 94 70

info@llibreriacontijoch.cat

Més informació

Web Museu del Ter

Share This Post