Inici » Àgora » Èxit de participació i ressò de l’estrena del primer camp connectat amb 5G a Albatàrrec, Lleida

Èxit de participació i ressò de l’estrena del primer camp connectat amb 5G a Albatàrrec, Lleida

Èxit de participació i ressò de l’estrena del primer camp connectat amb 5G a Albatàrrec, Lleida
Foto: el vocal de Lleida Victor Falguera presentant la tecnologia 5G. Font: RuralCat

El Col·legi juntament amb el DARP, AKIS International i 5G Barcelona van organitzar una jornada per mostrar el funcionament de la primera prova pilot a un camp amb 5G

Un camp de nectarines d’Albatàrrec (Segrià) s’ha convertit en el primer camp connectat amb 5G de tot l’Estat. Es tracta d’una iniciativa pionera i un exemple de com la connectivitat 5G en el món rural pot contribuir a aconseguir finques agràries més  productives. El projecte s’ha desenvolupat dins del marc 5G Barcelona.

En concret, la prova pilot ha servit per optimitzar el procés de poda, una operació clau per millorar el rendiment agrari. Gràcies a l’antena 5G de Vodafone instal·lada a la finca experimental d’AKIS International i a les solucions de Cisco preparades per al 5G, un operari amb un dispositiu (dotat de càmera, micròfon i visor, i que es comanda amb la veu) ha compartit en temps real la visió de l’arbre que estava podant i ha rebut instruccions d’un enginyer agrònom situat en un altre espai.

Aquest sistema facilita que un tècnic assessor formi o guiï un o diversos operaris analitzant les particularitats de cada zona productiva i traslladant la millor estratègia en temps real. Alhora, el tècnic pot compartir amb l’operari informació gràfica, incloent dades representades en mapes i anotacions sobre la pròpia imatge que l’operari li està fent arribar. L’assessor pot prendre decisions basades no només en les dades, sinó també en la visualització de la realitat estructural de cada arbre, recomanar al podador l’estratègia a seguir i donar-li instruccions.

La prova pilot és possible gràcies a la tecnologia 5G de Vodafone, que aporta una major velocitat per realitzar la connexió en temps real i redueix la latència a 5 mil·lisegons en condicions ideals, mentre Cisco aporta les solucions que faciliten la comunicació entre l’expert i els operaris de camp. A més, aporta ample de banda suficient per poder transmetre la imatge de les ulleres fins al tècnic especialista que dona assessorament.

Director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol i el director de 5G Barcelona, Eduardo Martín, durant la jornada. Font: 5G Barcelona

La implantació de la tecnologia 5G ha de ser una realitat al nostre país a principis de 2021. Catalunya, però, s’ha convertit en un entorn obert a l’experimentació en 5G únic a Europa on qualsevol entitat local o internacional que necessiti validar els seus serveis i solucions en entorns reals pot fer-ho.

El Col·legi d’Enginyers Agrònoms aposta per la digitalització de l’agricultura per tal de potenciar-hi la eficiència. És per això, que juntament amb el Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació, l’empresa AKIS international i 5G Barcelona es va organitzar una sessió in situ per mostrar les avantatges d’aquesta nova i pionera tecnologia al sector agrari.

Aquesta jornada a la que van participar una quarentena de persones, va tenir molt bona valoració per part dels assistens. El que han destacat més els participants van ser els exemples d’utilització de la tecnologia.

INFORMACIÓ RELACIONADA

Programa de la jornada 5G

Share This Post