La UNESCO ha publicat dos informes de referència sobre l’enginyeria, amb una dècada de diferència. El primer va ser àmpliament reconegut com un dels documents més importants que existeixen sobre l’enginyeria, i va suscitar un considerable interès públic en 2010. Encara que alguns aspectes fonamentals de la professió i la responsabilitat dels enginyers es mantenen, els temps han canviat molt en els deu anys transcorreguts des de la seva publicació. El segon informe de la UNESCO sobre l’enginyeria, titulat Enginyeria per al desenvolupament sostenible: Complint els objectius de desenvolupament sostenible, publicat el 4 de març de 2021, es presenta en el context de l’acceleració de les accions per complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible .
Enginyeria per al desenvolupament sostenible: Complint els objectius de desenvolupament sostenible
L’informe destaca el paper crucial de l’enginyeria en la consecució de cada un dels 17 ODS. Mostra com la igualtat d’oportunitats per a tots és clau per garantir una professió inclusiva i equitativa des del punt de vista de l’gènere que pugui respondre millor a l’escassetat d’enginyeres per implementar els ODS.
Ofereix una perspectiva de les innovacions de l’enginyeria que estan transformant el nostre món, especialment les tecnologies emergents, com els macrodades i la IA, que són crucials per a abordar els urgents reptes als quals s’enfronten la humanitat i el planeta. Analitza la transformació de l’ensenyament de l’enginyeria i la formació en els inicis de la Quarta Revolució Industrial que permetrà als enginyers afrontar els reptes que s’acosten. Destaca l’esforç mundial necessari per abordar les disparitats regionals específiques, a el temps que resumeix les tendències de l’enginyeria en les diferents regions de l’món.
L’informe, que presenta estudis de casos i plantejaments, així com possibles solucions, revela per què l’enginyeria és crucial per al desenvolupament sostenible i per què el paper dels enginyers és vital per atendre necessitats humanes bàsiques com la mitigació de la pobresa, la subministrament d’aigua potable i energia, la resposta als perills naturals, la construcció d’infraestructures resilients i la reducció de la bretxa de desenvolupament, entre moltes altres accions, sense deixar ningú enrere. S’espera que l’informe serveixi de referència perquè els governs, les entitats relacionades amb l’enginyeria, les institucions acadèmiques i educatives i la indústria forgin aliances mundials i catalitzin la col·laboració en l’àmbit de l’enginyeria per tal de fer els ODS.
Documentació relacionada
L’informe complet i els missatges clau d’idiomes Fotos
És essencial que hi hagi més joves, especialment noies, que considerin l’enginyeria com una carrera.
2n Informe d’Enginyeria de la UNESCO