Seguint l’aplicació dels compromisos adquirits amb el sector, el DACC ha flexibilitzat els ajuts agroambientals i altres ajuts vinculats al Contracte Global d’Explotació, com la primera instal·lació de joves i la millora de la competitivitat en explotacions agràries.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha flexibilitzat alguns dels requisits de la Política Agrària Comuna (PAC) per a la campanya 2024 per fer front a la situ
ació de sequera. La sequera, com a fenomen intrínsec del clima mediterrani, té efectes sobre la societat, generant impactes directes greus sobre els sistemes naturals, i també pot generar afectacions negatives en determinats sectors econòmics. Així, les projeccions derivades de la crisi climàtica indiquen que en l’àmbit mediterrani les anomalies pluviomètriques, amb precipitacions inferiors a les normals, seran més freqüents i intenses en les pròximes dècades i que la coincidència en el temps de sequeres i onades de calor serà un fenomen habitual.
Si bé en el passat ja s’ha anat produint períodes de sequera, aquests s’estan repetint amb més freqüència a partir de la dècada dels 80. El període actual de dèficit de precipitació acumulat ja supera l’episodi recent més intens de sequera, el viscut en el període 2007-2008. Immersos en la situació de major gravetat de tota la sèrie climàtica, aquesta situació de sequera és equiparable a altres catàstrofes naturals, atès que produeix greus efectes sobre la producció agrícola, la qual és altament sensible a les adversitats climàtiques.
Davant d’aquesta situació, el DACC reconeix l’actual període de sequera com a un fenomen meteorològic greu i, en conseqüència, ha determinat flexibilitzar alguns dels requisits de la PAC per a la campanya del 2024. Aquesta acció es troba sota l’empara jurídica del Reglament europeu 2021/2116, sobre finançament, gestió i seguiment de la PAC, mitjançant el qual es pot reconèixer l’existència de causes de força major, catàstrofes naturals o fenòmens meteorològics que afectin seriosament la viabilitat de les explotacions.
En el sector agrari català, aquesta flexibilització es concreta sobre determinats requisits, condicions de subvencionabilitat, i compromisos dels ajuts associats al Contracte Global d’Explotació (CGE) de la PAC per a la campanya del 2024, permetent excepcionalitats sobre els següents aspectes:
- Ajuts a la sostenibilitat agrària: s’adopten mesures per a la flexibilització dels ajuts agroambientals en el marc del Pla Estratègic de la PAC (PEPAC) 2023 – 2027, en determinats aspectes dels següents ajuts:
- Les actuacions de recuperació de prats i pastures inundables (closes) de l’ajut al Manteniment i la millora d’hàbitats en zones humides.
- L’ajut als Sistemes alternatius a la lluita química.
Aquestes flexibilitzacions complementen les ja incloses en disposicions addicionals d’altres Ordres del passat febrer que aprovaven les bases reguladores dels ajuts a la sostenibilitat associats al CGE en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2022, i les dels ajuts associats al CGE en el marc de la programació de desenvolupament rural a Catalunya 2023-2027, i que afecten els següents ajuts:
- Ajuts PDR 2014-2022: per a la Compensació a les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques; per a la Millora dels hàbitats esteparis de la Xarxa Natura 2000.
- Ajuts PEPAC 2023-2027: per a la Protecció de l’avifauna en zones estepàries de la Xarxa Natura 2000; per a l’actuació de manteniment de prats i pastures inundables (closes) de l’ajut al Manteniment i la millora d’hàbitats en zones humides.
En ambdós casos, pel que fa a totes les línies d’ajuts a la sostenibilitat, les disminucions de superfícies, animals o arnes compromeses respecte a les compromeses inicialment no suposen penalitzacions ni revocacions.
- Ajuts associats al CGE: s’adopta mesures per a flexibilitzar els ajuts en el marc del PEPAC 2023-2027, en determinats aspectes dels següents ajuts:
- En l’ajut a la millora de la competitivitat de les explotacions agràries de la convocatòria 2024 es redueix de 25 a 20 punts la puntuació mínima per a tenir dret a l’ajut.
- Als beneficiaris de l’esmentat ajut de la convocatòria 2022 que no hagin exhaurit el termini màxim d’execució i justificació de les inversions, se’ls permet sol·licitar una pròrroga extraordinària.
- Es permet que els beneficiaris de l’ajut a la primera instal·lació de joves agricultors/es de la convocatòria 2020 sol·licitin una ampliació del termini màxim per a assolir la condició d’agricultor professional.
- Les persones beneficiàries dels ajuts d’inversions que en el moment d’entrada en vigor d’aquesta Ordre hagin executat i justificat les inversions concedides queden exemptes de l’obligació que les inversions tinguin un ús immediat.
- En els ajuts a inversions de la convocatòria 2022 queda modificada la penalització per desviacions superiors al 75% entre la inversió concedida i l’executada.
Amb l’adopció d’aquestes mesures, el Departament espera mitigar l’impacte que la sequera ha provocat en les explotacions agràries en l’àmbit de la PAC, procurant alleugerir la situació d’estrès financer, i permetent la continuïtat dels ajuts per a la correcta viabilitat econòmica d’aquestes i del món rural.
Font: DACC