El Consell Metropolità del passat 28 de gener de 2014 de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar el Pla de Sostenibilitat de l’AMB 2014-2020 (PSAMB) i 13 documents temàtics complementaris.
Aquest Pla es configura en tres nivells d’anàlisi: el territori metropolità, els serveis que pot oferir l’AMB als municipis metropolitans i el propi ens metropolità. I es desenvolupa en sis eixos temàtics:
1. Territori, ecologia i biodiversitat
2. Energia i canvi climàtic
3. Mobilitat sostenible
4. Mitjans de producció i consum
5. Salut ambiental
6. Educació per a la sostenibilitat
L’elaboració del PSAMB ha tingut una gran participació de la ciutadania i de diversos sectors professionals. S’han organitzat nombroses sessions de treball que han inclòs tècnics de l’AMB, professionals d’ajuntaments i experts en medi ambient, destacant també el procés de participació online i les sessions de treball territorial que s’han organitzat amb entitats veïnals.
Però el PSAMB no és un Pla finalista sinó un procés i un treball continu d’ambientalització del territori metropolità, dels serveis als municipis i del propi ens metropolità. La base de coneixement que s’ha generat fins ara no només s’ha d’utilitzar per a la gestió, sinó que també ha de servir de base a la planificació d’aquest territori, destacant-ne el Pla Director Urbanístic, i s’ha de seguir nodrint amb noves dades, s’ha d’anar actualitzant a mesura que evoluciona el territori metropolità, ha de servir per adaptar la gestió a les necessitats del moment i les eines i tecnologies disponibles.
Donat que des dels seus inicis, a més, el PSAMB és un instrument que permet la participació ciutadana, s’estan generant un seguit d’eines de consulta online que permetran als ciutadans accedir a informació ambiental del seu entorn, com per exemple el soroll a què estan sotmesos, o el potencial d’aprofitament solar dels seus terrats. Aquestes eines també agilitzaran els canals de comunicació de retorn a l’administració, com en el cas de queixes per males olors. Us convidem a fer servir aquestes eines i continuar formant part del PSAMB ja que durant aquest 2014 es preveu que es facin sessions temàtiques sobre energia, canvi climàtic, etc.
També a la ciutadania en general va destinat el Programa metropolità d’educació per a la sostenibilitat 2014-2020, que s’aprova juntament amb el PSAMB, i que pretén fer arribar a tothom l’ampli ventall de serveis que ofereix l’AMB com les platges, els parcs metropolitans, el canvi climàtic, el cicle integral de l’aigua, la gestió de residus, etc., considerant a tots els ciutadans de l’AMB com a públic objectiu de conscienciació ambiental que permeti avançar envers a la sostenibilitat d’aquest territori.