El dia 10 d’abril de 2025 s’ha publicat al BOE, el nou Reial decret 164/2025, de 4 de març, pel qual s’aprova el Reglament de seguretat contra incendis als establiments industrials. El decret entra en vigor el 10 de maig de 2025.
Aquest Reial decret té per objecte revisar el marc normatiu relatiu a la protecció contra incendis, per a això s’aprova un nou Reglament de seguretat contra incendis als establiments industrials (d’ara endavant, RSCIEI) que deroga i substitueix l’anterior, aprovat pel Reial decret 2267/2004, de 3 de desembre.
A més, suposa un canvi normatiu que afecta a:
- Reial decret 513/2017, de 22 de maig, pel qual s’aprova el Reglament d’instal·lacions de protecció contra incendis (RIPCI)
- Document Bàsic DB-SI «Seguretat en cas d’Incendi» del Codi tècnic de l’edificació, aprovat pel Reial decret 314/2006, de 17 de març.
- Ordre de 27 de juliol de 1999 per la qual es determinen les condicions que han de reunir els extintors d’incendis instal·lats a vehicles de transport de persones o de mercaderies.
- Instruccions Tècniques Complementàries del Reglament de seguretat per a instal·lacions frigorífiques, aprovat pel Reial Decret 552/2019, de 27 de setembre.
- Reial decret 2200/1995, de 28 de desembre, pel qual saprova el Reglament de la Infraestructura per a la Qualitat i la Seguretat Industrial.
Els establiments industrials existents quan entri en vigor el nou reglament, o que es trobin en construcció en el moment de l’entrada en vigor del reglament, no estan obligats a adaptar-los a les noves exigències, llevat del que indica la disposició addicional primera del Reial decret, per exemple si pateixen trasllats, ampliacions o modificacions amb augment de superfície o un augment del nivell de risc d’incendi. Sí que serà obligatòria la seva aplicació per a les tasques de manteniment i inspecció.
S’exclou les activitats agràries i ramaderes, com a activitats obligades a l’aplicació del Reglament de seguretat contra incendis als establiments industrials (RSCIEI).
Les novetats més importants, per adaptar les industries a aquesta nova normativa, són:
1. Major exigència en protecció activa: El nou RSCIEI incrementa els requisits en els sistemes de protecció activa, com a extintors, detectors, alarmes o ruixadors, i en la protecció passiva. Aquests canvis busquen minimitzar els riscos i garantir una resposta més efectiva davant d’un incendi, especialment en establiments amb alta càrrega de foc o activitat crítica. Adoptar aquestes mesures no només protegeix les instal·lacions, sinó que també pot reduir les primes d’assegurances industrials .
2. Major càrrega de foc en els càlculs: els càlculs de càrrega de foc donaran valors més grans que el reglament anterior, s’estima que un Risc Mitjà 5 actual podria ser un Risc alt 7 o 8. El que comporta l’exigència contemplada al punt anterior.
3. Canvis a les inspeccions inicials i periòdiques: Un dels canvis més significatius del nou reglament és l’obligatorietat de fer una inspecció inicial abans de la posada en marxa de certs establiments industrials. A més, les inspeccions periòdiques tindran ajustaments segons el nivell de risc de l’establiment, cosa que beneficia aquells considerats de baix risc.
Principals canvis a les inspeccions:
- Inspecció inicial: Serà obligatòria per garantir que la instal·lació compleix totes les mesures de seguretat des de l’inici.
- Periodicitat ajustada: Per a establiments de baix risc, les inspeccions periòdiques passaran de fer-se cada 3 anys a cada 5 anys.
4. Compatibilitat amb el Codi tècnic de l’edificació (CTE): El nou RSCIEI millora la integració amb el document bàsic de seguretat contra incendis (DB-SI) del CTE, unificant criteris i facilitant l’aplicació conjunta de les dues normatives. Això inclou aspectes com l’evacuació, la resistència estructural al foc i les distàncies de seguretat.
5. Sectors d’Incendis: Una bona notícia és l’ augment de les superfícies construïdes màximes per a cada sector d’incendis, que augmenten de manera significativa. Però en determinades ocasions anirà relacionada amb més protecció activa, caldrà estudiar cada cas detalladament.
Ha aparegut una nova variable que és l’aparició d’una nova classificació de tipus d’edifici, “Ah”, edifici de tipus A horitzontal, en què rep un tractament millorat que l’actual tipus A.
6. Recorreguts d’evacuació: Els recorreguts d’evacuació d’incendis seran superiors que a l’actual Reglament. S’amplien fins a 70m amb dues sortides alternatives, amb una única eixida serien de 40m.
7. Vestíbuls d’independència: No serien necessaris els vestíbuls d’independència entre sectors d’incendis amb ús industrial, si l’ocupació al sector d’origen no supera els 25 ocupants.
8. Disseny de ruixadors: Es reforça laplicació de la norma UNE daplicació, quedant l’aplicació de la FM i NFPA condicionada a la presentació d’un estudi de seguretat equivalent.
Entre les exigències bàsiques de seguretat en cas dincendi, el reglament estableix les següents:
- El disseny minimitzarà la propagació tant exterior com a interior de possibles incendis.
- S’ha de disposar dels mitjans adequats d’evacuació d’ocupants.
- Es comptarà amb les instal·lacions de detecció, control, extinció i alarma que siguin adequades en cada cas.
- Es facilitarà la intervenció dels bombers i es garantirà la resistència estructural suficient (mesura en temps de resistència al foc) perquè es pugui dur a terme l’evacuació i l’extinció.
- Els equips, els sistemes i els components de les instal·lacions de protecció activa contra incendis han de complir el que disposa el Reglament d’instal·lacions de protecció contra incendis, aprovat pel RD 513/2017 (RIPCI ). Els establiments industrials nous, així com els que pateixin modificacions significatives, requeriran l’elaboració d’un projecte signat per un tècnic competent, que serà preceptiu per a l’obtenció de les llicències o autoritzacions.
- Per a la posada en servei, es requerirà la presentació davant l’òrgan competent en matèria d’indústria de la corresponent comunitat autònoma dels documents següents per al seu registre:
-
- Projecte.
- Certificat dadequació de l’obra al projecte.
- Acta d’inspecció inicial (si és el cas).
- Documentació dels equips subjectes al reglament dinstal·lacions de protecció contra incendis.
Amb independència de la funció inspectora assignada a l’òrgan competent en matèria d’indústria, els titulars dels establiments industrials han de sol·licitar la inspecció periòdica de les seves instal·lacions a un organisme de control habilitat per a aquestes tasques, almenys cada 5 anys.
Els equips, sistemes i components de les instal·lacions de protecció activa contra incendis han de complir el que disposa el Reglament d’instal·lacions de protecció contra incendis, aprovat pel RD 513/2017.
Finalment, el titular de l’establiment ha de comunicar a l’òrgan competent en matèria d’indústria, en el termini màxim de 15 dies hàbils, qualsevol incendi rellevant que es produeixi a l’establiment industrial.
Nota important:
El decret entra en vigor el 10 de maig de 2025, és aplicable als nous establiments industrials que es construeixin o implantin a partir d’aquesta data. Per als existents hi ha un règim transitori de 6 mesos.
Data d’entrada en vigor: 10/05/2025
Documentació relacionada