Inici » Àgora » “Razones para ser omnívoro” guanya el Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel 2023

“Razones para ser omnívoro” guanya el Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel 2023

“Razones para ser omnívoro”  guanya el Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel 2023

“Frutos secos en la Península Ibérica: presente y futuro” s’enduu el Premi de l’Article Tècnic Agrari

El llibre Razones para ser omnívoro, escrit per Juan Pascual i publicat per l’editorial Servet, ha guanyat la 52a edició del Premi del Llibre Agrari, mentre que Frutos secos en la Península Ibérica: presente y futuro, escrit per diversos autors i publicat a la revista Fruticultura, ha estat el treball guanyador de la 8a edició del Premi de l’Article Tècnic Agrari. Els guardons, convocats per Fira de Lleida en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, estan dotats amb 3.000 i 1.000 euros, respectivament.

Razones para ser omnívoro (Por tu salud y la del planeta) ha estat premiat “per l’actualitat de la temàtica i la seva defensa d’una dieta mediterrània equilibrada”. Segons els membres del Jurat, “el llibre reforça amb moltes dades la importància de la dieta omnívora des del punt de vista nutricional, del benestar i de la salut i desenvolupa molts arguments en el sentit que la pluralitat dels aliments que aporta la dieta mediterrània, amb proteïna vegetal i proteïna animal, resulta una combinació perfecta”. L’obra defensa que aquest tipus d’alimentació té també una lògica antropològica.

El Jurat ha fet també una menció al llibre Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès, amb text i fotografies de Maria Rosa Ferré i publicat per Edicions i propostes Culturals Andana. L’obra recull el testimoniatge de 50 dones emprenedores del món rural, i més concretament de l’àmbit de la viticultura, “que han tirat endavant explotacions agrícoles donant un valor afegit al territori i vivint dignament de la terra”.

Pel que fa a l’obra guanyadora del Premi de l’Article Tècnic Agrari, Frutos secos en la península ibérica: presente y futuro, dels autors I. Batlle, M. Rovira, N. Aletà, X. Miarnau, J. Abel, M. Guàrdia, L. Lipan, F. Pérez de los Cobos, V. Casadó i A. Romero, el Jurat ha valorat positivament “l’anàlisi exhaustiva de la situació actual i les perspectives de futur dels fruits secs, que inclou les oportunitats i desafiaments del sector”. El Jurat remarca que es tracta “d’un treball coral que repassa tots i cadascun del fruits secs, analitzant la situació actual, d’on ve i cap a on va el sector, incloent una anàlisi DAFO i estadístiques molt actualitzades i completes sobre el seu consum i producció”.

En aquest apartat el Jurat també ha fet una menció especial a l’article Aplicación de la secuenciación masiva en la epidemiología de la tuberculosis animal, de Bernat Pérez de Val, Carles Riera i  Albert Sanz, publicat a la revista Albéitar i que “se centra en una tècnica mitjançant PCR i seqüenciació del genoma molt innovadora i de gran utilitat per al control epidemiològic, que detecta l’origen i facilita l’establiment de plans de sanejament per a l’erradicació de la tuberculosi en el boví”.

Cal recordar que enguany un total de 22 llibres i de 35 articles han concorregut, respectivament, al Premi del Llibre Agrari i al Premi de l’Article Tècnic Agrari, el que representa un increment del 24% respecte als 46 treballs (16 llibres i 30 articles) presentats l’any passat.

Ambdues convocatòries, úniques en el seu àmbit a tot l’Estat espanyol, tenen l’objectiu de reconèixer les obres o articles que suposen una aportació remarcable dins el sector agroalimentari o l’àmbit rural, així com estimular la creació de nous treballs de caràcter científic, tècnic o divulgatiu que permetin incrementar la producció literària relacionada amb els sectors esmentats.

El jurat està integrat per professionals i tècnics de les disciplines de les obres presentades i per representants de cadascuna de les institucions patrocinadores. El lliurament dels premis es farà en l’acte de cloenda de la Fira Agrària de Sant Miquel.

El Premi del Llibre Agrari i el Premi de l’Article Tècnic Agrari compten amb el patrocini del el Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya, el Col·legi de Veterinaris de Lleida i CaixaBank.

La 69a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 38a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola) tindran lloc del 28 de setembre a l’1 d’octubre de 2023.

     

Share This Post