La companya Eva López ens explica la seva experiència després d’haver guanyat el II Premi d’Excel·lència al Millor Treball Final de Màster en Enginyeria Agronòmica al curs acadèmic 2018-2019 amb el treball “Potencial de la tecnología radar para la caracterización del cultivo de la vid“
La trajectòria personal de l’Eva ha estat ben lligada a la trajectòria acadèmica. Va començar el grau d’enginyeria agrònoma a ESAB, l’any 2012 i el va acabar el 2016. El mateix estiu va començar a treballar en una petita start-up relacionada amb energies renovables i després d’un any va decidir que volia fer el Màster en Enginyeria Agronòmica a Lleida i, el 2017, va tornar als estudis.
Durant el màster ens comenta que va poder aprofitar per treballar una mica per la zona en una consultoria agrària i també va tenir l’oportunitat de fer una mobilitat a Montpellier, França. El 2019, un cop acabat el màster, va marxar altre cop a França per a començar un doctorat i és on es troba ara mateix:
Què et va motivar a estudiar el Màster en Enginyeria Agronòmica?
“Per a ser totalment sincera, durant l’any d’impàs entre el grau i el màster vaig estar treballant en una empresa i em vaig adonar de tres coses: I) el que no volia II) les eines que encara em mancaven i, III) que si encara no havia decidit què fer amb la meva vida el màster podia ser una molt bona opció per obrir-me noves perspectives laborals.”
Com ha estat la teva entrada al món professional com enginyera agrònoma?
“Valoro molt positivament l’entrada al món laboral que he tingut aquí a Montpellier i que finalment ha estat un procés amb moltes arestes per llimar però on m’he sabut retrobar en el meu ambient.”
Quines són les tasques i les funcions que desenvolupes a la teva feina?
“La meva tesi es basa en explorar el potencial de sèries temporals dels satèl·lits Sentinel-2 (multiespectral) i Sentinel-1 (radar) per tal de trobar variables lligades al desenvolupament de la vinya que s’estructurin espacialment a diferents escales. Ara per ara estic treballant per a estimar el creixement de la vinya i, el seu interès, per a poder crear un model d’estrès hídric aplicable al sud de França.”
Com valores la teva experiència com a participant en el II Premi d’Excel·lència al Millor Treball Final de Màster?
“La valoro molt positivament! Va ser el meu director de màster qui m’ho va proposar i la veritat els tràmits a fer són molt pocs i sempre val la pena intentar les coses. Jo vaig endur-me la sorpresa com a guanyadora i tot el que va venir després com poder participar en una reunió de col·legiats i col·legiades una primera vegada i poder presentar les línies bàsiques del treball, va ser una bona experiència.”
En el teu Treball Final de Màster analitzaves el potencial de la tecnologia radar per a caracteritzar el cultiu de la vinya, has continuat amb l’estudi? Quines conclusions pots extreure sobre l’ús d’aquest tipus de tecnologies?
“Estic fent una tesi al respecte juntament amb la tecnologia multiespectral així que clarament he continuat amb l’estudi! Encara em queden dos anys com per extreure conclusions científiques, ja us les explicaré!
Com opinió professional en aquest àmbit però, remarcaré la importància de considerar aquestes tecnologies com a eines operacionals per a millorar la gestió de les vinyes o altres tipologies de cultius ja ens permeten poder obtenir una elevada quantitat d’informació de diferents característiques al llarg del temps.”
Quin valor aportes a la societat? Què hauria de saber la gent sobre la teva professió?
“Actualment estic fent un doctorat i, quan he llegit la pregunta: Com ha estat la teva entrada al món professional com enginyera agrònoma? , no he sabut exactament com respondre-la perquè dins l’entrada al món professional, per desgràcia, hi ha molta gent que considera el doctorat com una prolongació de la universitat i no com una sortida viable per a començar dins d’un mercat laboral competitiu… Les condicions de precarietat dels doctorats i la seva poca vàlua en certs ambients, fan que costi de valorar en termes normatius l’entrada al món professional.”
Quins creus que són els principals objectius a assolir en els projectes vinents?
“Ara per ara el meu principal objectiu és acabar la tesi i tot el que comporta com realitzar algunes publicacions, donar classes a la universitat, seguir encara formacions per obtenir més competències…
No tinc clar com vull definir el meu futur després d’aquests dos anys que encara em queden i els projectes vinents s’aniran dibuixant més clarament a poc a poc a mesura que avanço el doctorat però espero que tot vagi encaminat a implementar noves tecnologies dins l’agricultura que puguin donar suport a la seva gestió i que estiguin a l’abast de tothom.”
La teva candidatura al Premi d’Excel·lència al Millor Treball Final de Màster va suposar un any de col·legiació gratuïta. Com ho valores?
“Molt positivament. Poder estar col·legiada et permet endinsar-te en un petit submón de professionals que remarquen la importància de la nostra professió així com la necessitat d’adaptar-nos als nous reptes que s’apropen per al nostre sector, l’agrari.”
Anima’t tu també a participar! Consulta les bases de la tercera edició del premi en aquest enllaç.