El passat 25 de novembre de 2022 va tenir lloc el VII Fòrum Indústria 4.0, que va recuperar la seva ubicació habitual (l’Espai Endesa) i que enguany estava centrat principalment en la innovació dins el sector de la indústria 4.0.
El Fòrum Indústria 4.0 està organitzat per la Comissió Indústria 4.0, formada per membres del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, del Col·legi d’Enginyeria Informàtica de Catalunya, de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació i de l’AIQS.
El COEAC, com a col·laborador del Fòrum, va estar present a l’acte.
VII Fòrum Indústria 4.0
La primera part del Fòrum va constar de diverses intervencions i ponències d’experts sobre la temàtica d’enguany, i va estar conduïda per Raimon Miserachs.
En la seva intervenció d’obertura, el degà del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya, Narcís Armengol, va fer una crida a la reindustrialització del país. Carles Miranda, d’ACCIÓ, va explicar els diferents ajuts i suports a la transformació digital de les empreses, sobretot pimes, que s’incrementaran l’any vinent i va destacar la iniciativa del projecte Digital Innovation Hub (vídeo). Per la seva banda, Constanza Saavedra, periodista d’InfoPLC++, va resumit les principals novetats de la darrera Hannover Messe 4.0 (vídeo).
La innovació i la seva importància en la indústria
En la seva intervenció, Xavier Marcet va defensar el paper de la indústria 4.0, la tecnologia i l’enginyeria per a la innovació. Marcet va fer una ponència centrada en la innovació i la seva importància en la indústria. Considera que la gran dificultat per innovar no està en l’observació o la tecnologia sinó en el management i critica els que fan mimetisme o els que fan coses i no donen resultats.
Per Marcet és molt important per entendre la lògica que la tecnologia entre aquests problemes, necessitats i aspiracions que resols i estar entre un model de negoci. L’expert afirmava que cal que les empreses siguin grans ecosistemes d’aprenentatge i apunta per buscar l’equilibri que ell anomena ‘management humanista’ (vídeo).
Presentació Guia de Bones Pràctiques: Barreres i impulsors en la integració 4.0
Michael Loughlin de la Comissió Indústria 4.0 va presentar la ‘Guia de bones pràctiques’ que s’ha elaborat des de la comissió on detecten les ‘Barreres i Impulsors en la integració 4.0’. Laughlin va explicar que s’han volgut detectar les barreres, les relacions, els efectes i també totes aquelles bones pràctiques que permeten “minvar els riscos” (vídeo).
Entrega Premi Indústria 4.0: un guanyador i dos accèssits
La segona part del Fòrum va ser el lliurament del Premi Indústria 4.0, enguany dividit en tres guardons:
Amb el projecte ‘Del final de línia a la transformació digital’, Gràfiques Salaet ha guanyat el Premi Indústria 4.0 que atorga la Comissió Intercol·legial amb el mateix nom (vídeo).
El jurat ha valorat que Gràfiques Salaet ha implantat solucions d’indústria 4.0, tot mostrant que la transformació digital permet encadenar objectius “pas a pas”. Alhora, s’ha valorat que els projectes 4.0 es potencien amb l’aplicació de múltiples tecnologies. L’empresa ha aposat per l’automatització i la robotització en un final de línia de fabricació de safates per a la indústria alimentària incorporant també la visió artificial.
El jurat ha decidit també atorgar un primer accèssit a ‘La digitalització com a arma competitiva’ de l’empresa Deima Ingenieros. S’ha tingut en compte que el projecte ha permès posicionar l’empresa en mercats internacionals d’alta exigència i, alhora, demostrar que al país hi ha capacitat “per desenvolupar i proveir tecnologia, no només per implantar-la” (vídeo).
El segon accèssit ha anat en mans de Lligats Metàl·lics amb el projecte ‘La IA com a palanca per al canvi cultural’, un projecte que ha mostrat que les dades i les dades de qualitat són la base de la transformació digital però que el valor es troba en passar de la dada a la informació. Ha ajudat, també, ha considerat el jurat, a demostrar que trencar les sitges d’informació provoca un canvi cultural (vídeo).
Clausura del Fòrum
Aquesta setena edició del Fòrum va comptar amb la clausura del conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, que va defensar el rol “clau” dels enginyers per poder incorporar aquestes tecnologies i la transformació digital a les pimes. Alhora, va recalcar que el teixit industrial actual que ofereix solucions 4.0 ha crescut molt i ja compta amb 1.100 empreses.
Documentació relacionada. Vídeos i ponències
- Proposta de serveis públics en l’àmbit de la Indústria 4.0. Carles Miranda – Acció. >> Mirar vídeo
- Lliçons de la darrera Hannover Messe 4.0. Constanza Saavedra – InfoPLC++. >> Mirar vídeo
- Barreres i impulsors en la integració 4.0. Guia de bones pràctiques. Michael Laughlin – Comissió Indústria 4.0. >> Mirar vídeo
- La innovació motor de la I4.0 o la I4.0 motor de la innovació. Xavier Marcet – LTC. >> Mirar vídeo
- Del final de línia a la transformació digital. Elena Salaet – Gràfiques Salaet i Esteve Tigel – Pentamatik. >> Mirar vídeo
- La IA com a palanca per al canvi cultural. Manuel Sabat – Lligats Metàl·lics, Rodolfo Lomascolo – Pervasive Technologies , Oriol Rius. >> Mirar vídeo
- La digitalització com a arma competitiva. Jordi López i Mariona Lozano – Deima Ingenieros. >> Mirar vídeo
- Cloenda institucional. Joan Romero – Acció. >> Mirar vídeo
Fonts: Web Fulls d’enginyeria – Fòrum Indústria 4.0 / Web Fulls d’enginyeria – Premi Indústria 4.0