Inici » Àgora » El document ‘Catalunya 2050 Bases per a la transició hídrica’, de l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua, reconegut amb el Premi de l’Aigua 2025

El document ‘Catalunya 2050 Bases per a la transició hídrica’, de l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua, reconegut amb el Premi de l’Aigua 2025

El document ‘Catalunya 2050 Bases per a la transició hídrica’, de l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua, reconegut amb el Premi de l’Aigua 2025

L’Associació Catalana Amics de l’Aigua ha premiat el document ‘Catalunya 2050 Bases per a la transició hídrica’ de l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua amb el Premi de l’Aigua 2025. El guardó s’ha lliurat aquest dimarts, 18 de març, en el marc del Congrés de l’Aigua que s’ha celebrat aquesta mateixa setmana a Vic. És un reconeixement que es dona a persones i iniciatives que han destacat per la seva voluntat de millorar la relació de la població catalana amb l’aigua i el seu entorn.

En el si de l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua hi col·laboren quatre col·legis professionals (Enginyers Agrònoms, Enginyers Industrials, Economistes i Enginyers de Camins, Canals i Ports) on hi ha implicats més de quaranta tècnics que hi aporten coneixement i expertesa, entre ells els companys i companyes de la Comissió de l’Aigua del COEAC.

El document premiat recull propostes tècniques que volen donar una solució estructural a la garantia de l’aigua a Catalunya per a les pròximes dècades, una solució que passa, segons els experts, “un pacte de país que es concreti en una llei de transició hídrica”.

Des de l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua es proposen actuacions que tinguin en compte la complexitat territorial de Catalunya, els reptes socials, econòmics lligats a la gestió de l’aigua i la coherència i compliment dels objectius de sostenibilitat. Es considera que les infraestructures existents “no són suficients per garantir el subministrament” i, es demana, forjar acords entorn de les solucions que ens han de permetre aportar resiliència i flexibilitat als sistemes del cicle de l’aigua amb un nou model de gobernança.

L’objectiu és garantir als deu milions d’habitants (estimats pel 2050) la satisfacció d’una demanda d’aigua de 4.782 hm³ per tots els usos, mantenint els requisits ambientals de rius i masses d’aigua. S’estimen unes inversions de prop de 22 milions d’euros els pròxims vint-i-cinc anys, tan provinents de recursos públics i privats.

Consulta el document

Font: EIC

Informació relacionada

Share This Post