Inici » Àgora » Canvis normatius del MAPA per a millora de la transparència de mercat oleícola i regular el potencial de producció vitícola

Canvis normatius del MAPA per a millora de la transparència de mercat oleícola i regular el potencial de producció vitícola

Canvis normatius del MAPA per a millora de la transparència de mercat oleícola i regular el potencial de producció vitícola

El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta del MAPA, el Reial decret 564/2025, que introdueix modificacions rellevants en la normativa sobre declaracions obligatòries en els sectors de l’oli d’oliva i les olives de taula. L’objectiu principal és millorar la transparència, el seguiment del mercat i la traçabilitat dels productes oleícoles, claus en un país com Espanya, líder mundial en producció d’oli d’oliva.

Entre les principals novetats, destaca l’obligació per a les almàsseres de presentar anualment una declaració de producció, prèvia a la comercialització, desglossada per categories (verge extra, verge i llampant). Aquesta informació serà essencial per a l’anàlisi del mercat i la planificació sectorial.

També es modifica el sistema de declaracions per a produccions ecològiques: les almàsseres i les indústries transformadores d’oliva de taula que operin en aquest àmbit passaran de presentar declaracions mensuals a fer-lo de manera anual complementària, simplificant així els procediments i millorant la fiabilitat de les dades.

El nou decret reconeix els orujos grassos com a subproductes destinats a l’extracció d’oli de pinyolada d’oliva cru. Per això, s’estableix l’obligació que els assecadors d’orujo presentin una declaració mensual d’activitat. Les almàsseres i extractores, per part seva, hauran d’informar sobre el destí dels seus subproductes sense necessitat de registres addicionals, la qual cosa evita una major càrrega administrativa.

A més, s’elimina la necessitat d’utilitzar models de formularis específics, atès que les dades requerides ja estan disponibles en els sistemes existents de les autoritats competents. S’actualitza així mateix el Sistema d’Informació dels Mercats Oleícoles (SIMO) i es reforcen les funcions de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) i de les comunitats autònomes en relació amb el cens d’operadors del sector.

Finalment, el decret elimina amb caràcter retroactiu les penalitzacions per presentar fora de termini la sol·licitud única de la PAC en 2025, sempre que s’hagi fet entre el 15 i el 31 de maig, tal com ja havia establert el FEGA.

Documentació relacionada

Share This Post