La crònica
Com cada any, en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel, el Col·legi, a través de la seva delegació de Lleida, va organitzar una jornada sobre un tema d’interès per als col·legiats. Enguany, el títol de la jornada va ser «L’agricultura i la ramaderia intensives són sostenibles amb una bona gestió. Casos pràctics», i va tenir lloc el dissabte 30 de setembre.
La jornada va comptar amb dues taules rodones de bones practiques agràries amb la participació de diferents companys que van explicar casos pràctics sobre com treballar i gestionar les empreses agràries per poder fer front al creixement de la demanda i la sostenibilitat.
En la primera taula rodona hi van participar els companys Joan Fortuny, operation managing director de Borges Agricultural & Industrial Nuts; Pere Villar, responsable de fertilització i nutrició vegetal del laboratori Ilersap i Toni Vítores, director agronòmic de Fruits de ponent els quals, van coincidir en la importància que representa la millora de la fertilització en la sostenibilitat, ja que incideix en l’estalvi de costos de fertilització, disminueix l’impacte ambiental i estalvia recursos. Es va posar en valor el coneixement dels cultius, la correcta nutrició dels mateixos, així com el coneixement de la fertilitat del sòl. Es va parlar del paper que juguen les anàlisi, destacant l’assessorament a partir de les anàlisis de laboratori. Finalment també es va parlar de la producció integrada com a metodologia i les pautes a seguir per a tenir un procés més sostenible.
Tot seguit, en la segona taula rodona els companys Joan Esteve, director tècnic de la Divisió Agrícola del Grup Codorniu; Josep Papió d’AKIS international i Lluís Xanxo, director producció agrícola Granja San José, SA. van explicar les alternatives sostenibles que utilitzen, quines eines utilitzen i com monitoritzen i actuen de forma selectiva, com afecten el diferents sistemes de reg i els seus costos i també van donar una visió general del que seria un esquema de funcionament per a portar a terme una gestió agrícola sostenible. En general tots van coincidir que la sostenibilitat es un procés de millora continua i que generalment a la millora de la sostenibilitat hi va associada una millora de costos i de qualitat.
La jornada va estar inaugurada per la degana del Col·legi, Silvia Burés que va introduir el tema en les seves paraules de benvinguda en les quals, va destacar que assegurar un creixement “sostenible”, no només contribueix a protegir els recursos naturals limitats del planeta, sinó que també assegura la competitivitat i la prosperitat a llarg termini del sector i la indústria agroalimentària. Finalment, les conclusions de la Jornada van anar a càrrec de la delegada de Lleida Conxita Villar.
Mitjants de comunicació
Els mitjants de comunicació fan ressó de la jornada que va organitzar el COEAC a Fira Sant Miquel de Lleida. Jornada inclosa en el Pla Anual de Transferència Tecnològica del DARP, que va tenir lloc el 30 de setembre al Pavelló de Vidre de Fira Lleida.
Publicació al suplement del Diari SEGRE 28 setembre 2017
Publicació al Diari SEGRE 1 octubre 2017
Documentació de la Jornada
Trobaràs les presentacions de les diferents ponències de la Jornada aquí