Inici » Àgora » 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua.

22 de març, Dia Mundial de l’Aigua.

22 de març, Dia Mundial de l’Aigua.

La humanitat necessita aigua

Una gota d’aigua és flexible. Una gota d’aigua és poderosa. Una gota d’aigua és més necessària que mai.

L’aigua és un element essencial del desenvolupament sostenible. Els recursos hídrics, i la gamma de serveis que presten, juguen un paper clau en la reducció de la pobresa, el creixement econòmic i la sostenibilitat ambiental. L’aigua propicia el benestar de la població i el creixement inclusiu, i té un impacte positiu en la vida de milers de milions de persones, a l’incidir en qüestions que afecten la seguretat alimentària i energètica, a la salut humana i al medi ambient.

En l’actualitat més de 663 milions de persones viuen sense subministrament d’aigua potable prop de la seva llar, el que els obliga a passar hores fent cua o traslladant-se a fonts llunyanes, així com a fer front a problemes de salut a causa del consum d’aigua contaminada .

La resposta està en la naturalesa

La celebració d’aquest any se centra en explorar com la natura ens pot ajudar a superar els desafiaments que planteja l’aigua al segle XXI.

Els problemes mediambientals, juntament amb el canvi climàtic, provoquen les crisis associades als recursos hídrics que ocorren a tot el món. Les inundacions, sequeres i la contaminació de l’aigua s’agreugen amb la degradació de la coberta vegetal, els sòls, els rius i els llacs.

Quan descuidem els ecosistemes, dificultem l’accés als recursos hídrics, imprescindibles per sobreviure i prosperar.

Les solucions naturals poden donar resposta a molts dels reptes relacionats amb l’aigua. Queda molt per fer per implantar les infraestructures ecològiques i harmonitzar-les amb les tradicionals allà on sigui possible. Plantar boscos, reconnectar els rius amb les planes al·luvials i restaurar els aiguamolls retornarà l’equilibri al cicle de l’aigua, a més de millorar la salut pública i els mitjans de vida.

L’Objectiu de Desenvolupament número 6, Garantir la disponibilitat d’aigua i la seva gestió sostenible i el sanejament per a tothom, inclou un objectiu de reduir a la meitat la proporció d’aigua dilapidada i augmentar el seu reciclatge.

El Dia Mundial de l’Aigua està coordinat per UN-Water Disponible en anglès, un mecanisme de col·laboració de l’ONU per a temes relacionats amb l’aigua potable en el qual participen governs i altres entitats.

QUINS SÓN ELS REPTES DE FUTUR DE L’ENGINYER AGRÒNOM?

El gran repte serà fer front al canvi climàtic i fer que l’agricultura i la indústria agroalimentària siguin un sector competitiu i sostenible amb el medi ambient. Cercant beneficis concrets en termes d’ús reduït d’aigua, emissions de gasos d’efecte hivernacle i malbaratament d’aliments; augment de la productivitat i els ingressos dels agricultors; i reducció de l’obesitat i la desnutrició dels consumidors, amb l’objectiu d’aconseguir importants beneficis econòmics, ambientals i de salut a través de l’adopció de noves tecnologies (drons, big data, Industria4.0, agricultura de precisió, IoT, robòtica, etc)

Font: Web oficial del Dia Mundial de l’Aigua

Share This Post