Inici » Àgora » Dia internacional de la nena i la dona a la ciència

Dia internacional de la nena i la dona a la ciència

Dia internacional de la nena i la dona a la ciència

Aquest dissabte 11 de febrer de 2023, com cada any, celebrem el Dia Internacional de la nena i la dona a la ciència, proclamat per la ONU l’any 2015. L’objectiu principal d’aquest dia és aconseguir més participació i inclusió de les dones i les nenes al món de la ciència i la tecnologia i d’aquesta manera trencar amb la bretxa de gènere.

A la celebració d’aquesta efemèride se selecciona anualment un tema central. Per a l’any 2023 el lema és “Innovar. Demostrar. Elevar. Avançar. Sostenir (I.D.E.A.S)”. Així, es pretén destacar el paper fonamental de les dones, les nenes i la ciència en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com a preàmbul del proper Fòrum Polític d’Alt Nivell.

És molt important que les dones, noies i nenes tinguin el mateix accés a la ciència que el que tenen els homes, nois i nens.

La vessant social de l’enginyeria agronòmica

Des del Col·legi, volem destacar la vessant social de la nostra professió: l’enginyeria agronòmica treballa per la producció eficient de recursos agroalimentaris i l’alimentació sostenible; a més, la nostra feina soluciona reptes de futur i ajuda a millorar la vida de les persones.

Així doncs, animem a totes les dones a seguir-se formant i dedicant al món de l’enginyeria agronòmica, i sobretot animem a les nenes a cursar el grau i el màster d’enginyeria agronòmica, i encarar així les seves carreres a aquest món, tan gratificant per la seva vessant social i del medi ambient.

A més a més, en aquest dia també volem agrair a totes les companyes que, dia rere dia, estan desenvolupant la seva tasca en el món de l’enginyeria agronòmica, i que serveixen com a exemple perquè s’hi emmirallin les més joves i per generar vocacions en el nostre sector.

Dades impactants sobre la bretxa de gènere

Segons l’estudi de l’Observatori de l’Enginyeria d’Espanya, publicat el novembre de 2022:

  • A Espanya hi ha un total de 750.000 enginyers i enginyeres, dels quals el 20% són dones. 
  • Dins la branca d’enginyeria agrícola/agrònoma, la presència de dones és del 34%.
  • Si en el conjunt del col·lectiu la proporció és, en general, d’1 per cada 4 enginyers/es, en el càrrec de direcció general, el desequilibri arriba a una relació d’1 per cada 12, en el cas de les enginyeres.
  • Com en tantes altres estadístiques hi ha també a la professió una bretxa salarial entre enginyers i enginyeres de l’ordre del 10% (mitjana salari brut anual de 34.100 € en el cas dels homes i 31.100 € en el de les dones).

La lectura d’aquestes dades ens porta a seguir reinvindicant la igualtat de gènere i treballar per visibilizar la feina que fan les enginyeres agrònomes. Des del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya pensem que encara hi ha marge per créixer, i volem incorporar el 50% del talent femení a l’enginyeria agròmica. El punt de vista de les dones és important i necessari per a un bon desenvolupament de l’enginyeria en general, i en el nostre cas, de l’enginyeria agronòmica en particular.

Les enginyeres agrònomes amb el desenvolupament sostenible

L’enginyeria agronòmica és l’enginyeria que alimenta el món, mitjançant la producció d’aliments sans, bons i sostenibles, tenint en compte el medi ambient i alhora adaptant-nos al canvi climàtic i mitigant-ne l’efecte, fent un ús eficient dels recursos naturals, així com, una gestió eficient dels processos i de la gestió de les empreses agroalimentàries que donen feina a bona part de la població.

Els enginyers i enginyeres agrònomes connectem la natura amb l’enginyeria i creem solucions per a un món més sostenible.

Estàs estudiant ESO, batxillerat o formació professional?
Si tu vols, tu pots!
Fes-te enginyera agrònoma. La professió que alimenta el món!

Enllaços relacionats

Més informació sobre el Dia Internacional de la nena i la dona a la ciència

   

Share This Post