Un total de 38 obres concorren als dos guardons, convocats en el marc de la Fira de Sant Miquel i Eurofruit i amb una dotació global de 4.000 €
Plagas agrícolas, escrit per Ferran García i Francisco Ferragut i editat per M.V. Phytoma-España ha estat el guanyador de la 50a edició del Premi del Llibre Agrari, mentre que Philaenus spumarius: una nueva estrategia para reducir sus poblaciones, escrit per diversos autors i publicat el febrer de 2021 al número 326 de la revista tècnica Phytoma España, s’ha endut la 6a edició del Premi de l’Article Tècnic Agrari. Ambdós guardons estan convocats per Fira de Lleida en el marc de la Fira de Sant Miquel i el saló Eurofruit. Cal recordar que el Premi del Llibre Agrari, dotat amb 3.000 euros, s’organitza anualment i de forma ininterrompuda des de l’any 1972, és a dir, des de fa 50 anys, i que és l’únic premi d’aquest àmbit que es convoca a tot l’Estat. Quant al Premi de l’Article Tècnic Agrari, té una dotació de 1.000 euros. El lliurament dels premis es farà en l’acte de celebració del 50è aniversari de la convocatòria del guardó, en el decurs de la cloenda del certamen firal.
El Jurat ha valorat molt positivament “el nombre d’obres presentades en ambdues categories, 7 més que l’any passat, i la seva qualitat, així com la varietat de temàtiques”. A més, ha posat en valor el fet que el Premi del Llibre Agrari “assoleix les cinquanta edicions, una fita remarcable, de gran significat per al món editorial, per als autors de llibres tècnics, per al sector agroalimentari, per al món rural i molt especialment per a la ciutat de Lleida i la Fira Agrària de Sant Miquel”.
Actes commemoratius del 50è aniversari
Precisament, per commemorar l’efemèride, la Universitat de Lleida ha habilitat una biblio-guia virtual, que esdevindrà permanent, en la qual s’exhibeixen les portades i una petita ressenya de totes les obres premiades en el decurs dels darrers cinquanta anys (https://biblioguies.udl.cat/llibreagrari/). A la biblio-guia s’ha afegit una col·lecció virtual de cartells anunciadors, material gràfic i catàlegs de les anteriors edicions de Sant Miquel, fet que permet un interessant recorregut històric pel certamen lleidatà.
L’exposició dels llibres premiats es podrà visitar presencialment durant la celebració de Sant Miquel i, posteriorment, estarà a disposició de les persones interessades al hall del rectorat de la Universitat de Lleida, on romandrà fins al seu trasllat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la UdL per a la seva exhibició amb motiu dels també cinquanta anys d’estudis superiors agraris.
Aquests actes commemoratius culminaran amb la celebració del seminari “100 anys d’Agricultura i Alimentació: de la revolució verda a les tecnologies de final del segle XXI”, que tindrà lloc el proper 19 d’octubre a la Llotja de Lleida.
Els treballs premiats
El Jurat ha considerat que Plagas Agrícolas, escrit pels professors-investigadors del Departament d’Ecosistemes Agroforestals de la Universitat Politècnica de València Ferran García i Francisco Ferragut, “és una obra de gran utilitat per als alumnes que cursen estudis d’especialització en gestió integrada de plagues i, pel seu enfocament pràctic, per a tècnics, agricultors y especialistes en protecció de cultius i sanitat vegetal, ja que els autors descriuen fins a 160 organismes fitòfags, àcars, insectes i altres animals perjudicials i els enemics naturals, depredadors, parasitoïds i patògens, d’interès en el control biològic de les plagues agrícoles”.
Segons el Jurat, el llibre “és un ampli compendi, magníficament il·lustrat amb imatges obtingudes en la seva majoria pels mateixos autors amb tota mena de detalls, que permeten la identificació de les plagues que afecten l’agricultura espanyola i mediterrània. S’aborden també els mètodes de control en el marc dels criteris més actuals de gestió integrada. El llibre suposa doncs una revisió totalment actualitzada amb nombroses referències bibliogràfiques que compendia una àmplia, però fins avui molt dispersa i desigual, documentació tècnica publicada”.
El Jurat fa també menció expressa de dues de les obres que han resultat finalistes, El Sapiens del tomate, de Mireia Nicolàs, Lucía Estévez i Gabriel Bartra, publicada per la Fundació El Bulli, i Carne de canción, escrita per Chema Bello i editada per Servet-Grupo Asís. De la primera es reconeix “l’amplitud, rigor i qualitat editorial”, essent a més una obra molt amena i apta per al públic en general, mentre que de la segona es valora “la seva funció divulgadora i alhora d’invitació a la reflexió sobre els valors de la producció animal i el consum de carn, amb una combinació d’informació de caràcter científic amb relats poètics i novel·lats sobre la realitat rural i ramadera, emfatitzant l’esforç diari de les persones que tenen cura dels animals, del seu benestar i de la seguretat dels aliments”.
L’article guanyador, Sensibilidad de las especies empleadas en cubiertas vegetales al vector de Xylella fastidiosa, Philaenus spumarius: una nueva estrategia para reducir sus poblaciones”, ha estat elaborat per M. Morente, M. Ramírez, D. De las Heras Bravo i A. Benito, del Instituto Madrileño de Investigación y Desarrollo Rural, Agrario y Alimentario, i per A. Moreno i A. Fereres, del Instituto de Ciencias Agrarias del Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
El Jurat argumenta que “la malaltia causada pel bacteri Xilella fastidiosa, originaria de nord Amèrica, constitueix una greu amenaça per a cultius de gran rellevància a l’agricultura mediterrània, com l’olivera, l’ametller i la vinya. En absència de mètodes directes de gestió de la malaltia, el control de les poblacions dels principals vectors de l’agent patogen esdevé crucial. Els autors estudien el principal vector, l’hemípter Philaenus spumarius, dotat de gran mobilitat en fase adulta i de marcat caràcter polífag. Aquest fet obre la possibilitat de controlar el vector en fase nimfàtica, la més vulnerable, mitjançant la introducció de plantes trampa o plantes repel·lents en la coberta vegetal del sòl cultivat, en substitució dels tractaments químics convencionals amb productes fitosanitaris”.
Trenta-vuit obres presentades
Un total de 19 obres (2 més que l’any passat) han optat al 50è Premi del Llibre Agrari, mentre que 19 treballs (5 més que el 2020) s’han presentat al 6è è Premi de l’Article Tècnic Agrari.
Les obres que concorren a ambdós guardons inclouen una gran varietat de temes agraris d’ampli interès. Així, les presentades al Premi del Llibre Agrari estan centrades en àmbits tan diversos com el tomàquet, el món de la pagesia, l’agricultura regenerativa, el sòl agrari, les plantes desèrtiques, el tractor, els fruits cítrics, les plagues agrícoles, els hivernacles hortícoles, l’oli d’oliva, la producció i consum de carn, la fruita dolça, els vegetals comestibles i el despoblament rural.
Quan a l’Article Tècnic Agrari, les obres se centren en els usos agrícoles dels drons, el cultiu del pebrot, el cultiu del panís, el cultiu del caqui o la malaltia de la Xilella fastidiosa. Cal remarcar l’abundància de treballs sobre les plagues en cultius vegetals, especialment en fruiters.
L’objectiu dels premis és distingir els llibres o articles publicats en els darrers 12 mesos i que, segons el Jurat, suposen una aportació destacada per al sector agroalimentari i el món rural. Igualment, es pretén estimular la difusió de coneixement innovador i útil per a l’agricultura, la ramaderia, la producció forestal, la indústria alimentària, la gestió dels els espais verds, el territori, l’economia i les empreses.
El Jurat ha estat presidit per Isabel Perea, representant del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya, i han exercit com a vocals Carmen López, presidenta de la Junta del Col·legi de Veterinaris de Lleida; Josep Torra, veterinari; Carlos Estarán, representant del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya; Carles Bernat, enginyer tècnic agrícola, i Juan Antonio Martín, enginyer agrònom. Ha actuat com a secretari Santiago Planas, enginyer agrònom.
La present edició del Premi del Llibre Agrari i de l’Article Tècnic Agrari ha estat convocada per Fira de Lleida conjuntament amb el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, el Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida, el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya i l’entitat Caixabank.
La 67a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 36a edició d’Eurofruit tindran lloc del 30 de setembre al 3 d’octubre d’enguany.
Ressó als mitjans
Publicació a la Mañana 18-09-2021