Inici » Àgora » El COEAC considera clau la professionalització i la dimensió per afrontar el desequilibri històric que afecta la cadena de valor agroalimentària

El COEAC considera clau la professionalització i la dimensió per afrontar el desequilibri històric que afecta la cadena de valor agroalimentària

El COEAC considera clau la professionalització i la dimensió per afrontar el desequilibri històric que afecta la cadena de valor agroalimentària

Jornada tècnica organitzada pel Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i L’Escola Agrària de Tàrrega, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

El COEAC organitza cada any una jornada tècnica en el marc de la Fira de Sant Miquel. Enguany, la jornada ha tractat les següents qüestions: És possible reduir els desequilibris en la cadena de valor agroalimentària? Quins mecanismes es poden implementar?

La jornada va tenir lloc el divendres 27 de setembre a la tarda i hi van assistir el delegat de Lleida del COEAC, Domènec Vila, el company Joan Gòdia, la tresorera del COEAC, Paqui Escoi i el vocal a Lleida del COEAC, Víctor Falguera, entre altres assistents.

El propòsit principal de la jornada va ser analitzar i debatre sobre les capacitats intrínseques del mateix sector primari per a gestionar-ho i poder participar-hi. Per aquesta raó, van participar persones expertes en l’anàlisi de la cadena de valor i persones encarregades de gestionar organitzacions que agrupen la producció primària.

Ressò als mitjans de comunicació

Nota de premsa

EL COL·LEGI D’ENGINYERS AGRÒNOMS DE CATALUNYA CONSIDERA CLAU LA PROFESSIONALITZACIÓ I LA DIMENSIÓ PER AFRONTAR EL DESEQUILIBRI HISTÒRIC QUE AFECTA LA CADENA DE VALOR AGROALIMENTÀRIA.

Lleida, 27 de setembre de 2024 – El Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i l’Escola Agrària de Tàrrega ha organitzat una jornada tècnica sobre els desequilibris en la cadena de valor agroalimentària i els mecanismes que es poden implementar, en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida.

La jornada ha estat inaugurada per Domènec Vila, delegat a Lleida del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Durant l’acte s’ha posat de manifest el desequilibri històric que afecta la cadena de valor agroalimentària, especialment en les seves primeres baules: la producció primària. Aquest sector ha estat tradicionalment sotmès a les inèrcies del mercat, amb pocs mecanismes per afrontar la situació. La problemàtica és especialment evident en els sectors de producte fresc, on els mecanismes de correcció són poc efectius, menys eficients i sovint arriben tard. A més, la concentració de les baules finals de la cadena, sumada a la variació de la inflació, ha agreujat les ineficiències.

Aquesta situació es veu intensificada per la creixent pressió del capital en el sector de la producció primària, que afavoreix la concentració de les explotacions més grans en perjudici de les petites. Així, Joan Gòdia, ha destacat que “dins de les superfícies de les explotacions de Catalunya, el 35% de les hectàrees estan en poder del 3,5% dels propietaris, on més del 50% tenen menys de 10 hectàrees”.

Godia, ha destacat també que no s’estan aprofitant els instruments existents per a poder ajudar en aquest d’equilibri i que aquest és un factor clau que permetria afrontar en millor posició aquesta situació.

Per la seva banda el delegat a Lleida del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Domènec Vila ha destacat que tant en la producció primària com en la segona baula de transformació i comercialització, la professionalització és un element clau que permetria aportar dimensió a les organitzacions per afrontar aquest desequilibri que afecta la cadena de valor agroalimentària.

A la jornada també ha participat Ramon Sarroca, president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i Pere Roqué, President d’ASAJA – Lleida, que ha destacat que “un dels principals reptes que afronta el sector agroalimentari és la necessitat d’enfortir la comunicació entre productors i responsables polítics” això permetria generar un impacte més gran en la societat.

La jornada ha finalitzat amb la participació de Victor Díaz, director general de la Cooperativa d’Ivars d’Urgell i Teresa Teixiné, directora general d’Actel Grup que ha destacat la importància de “reforçar els valors cooperatius, apostar per la innovació i fer aliances” com a factors clau per tenir més capacitat d’afrontar els reptes i les oportunitats del mercat.

Recull de fotografies de la jornada

Share This Post