“Digue’m el que menges i et diré de què pateixes…”
No solament el col·lectiu de metges i professionals de la sanitat poden donar resposta a aquesta dita popular. És més, els enginyers agrònoms som responsables de l’essència de la mateixa, ja que dins de l’ampli ventall de possibilitats que ofereix l’exercici de la nostra professió, s’inclou una de molt important i que és la de vetllar per assegurar la qualitat i salubritat dels aliments i/o molts dels seus components durant totes les fases de la seva elaboració.
Què, millor que una dieta mediterrània?
Els fruits secs, juntament amb altres aliments com l’oli d’oliva, el pa, les fruites o les verdures, constitueixen la base de la dieta mediterrània, com a forma d’alimentació que des de fa segles segueixen aquests pobles.
“Digue’m el que menges i et diré de què pateixes…”
No solament el col·lectiu de metges i professionals de la sanitat poden donar resposta a aquesta dita popular. És més, els enginyers agrònoms som responsables de l’essència de la mateixa, ja que dins de l’ampli ventall de possibilitats que ofereix l’exercici de la nostra professió, s’inclou una de molt important i que és la de vetllar per assegurar la qualitat i salubritat dels aliments i/o molts dels seus components durant totes les fases de la seva elaboració.
La constant evolució d’una societat cada vegada més exigent en la demanda de productes amb garanties de qualitat, que siguin saludables i amb propietats beneficioses per la salut humana, ha conduït a l’aparició de nous mercats, cada vegada més especialitzats, per oferir aquest tipus de productes al consumidor.
La famosa Dieta Mediterrània és el millor representant d’aquest “saludable estil de vida” i, que consisteix en seguir un tipus d’alimentació sana i natural, la mateixa que s’ha anat forjant al llarg del temps, i es fruit de la influència que ens han deixat tots els pobles i cultures que han estat presents als països de la vora del mar mediterrani: ibers, celtes, grecs, romans, bàrbars i àrabs.
Els fruits secs, juntament amb altres aliments com l’oli d’oliva, el pa, les fruites o les verdures, constitueixen la base de la dieta mediterrània, com a forma d’alimentació que des de fa segles segueixen aquests pobles.
Encara que aquest tipus d’hàbits alimentaris hagin estat “redescoberts” recentment com a extremadament saludables gràcies als resultats de diverses i recents investigacions científiques que mostren com els habitants dels països mediterranis tenen més baixos els nivells de colesterol i pateixen menys malalties cardiovasculars, el concepte de dieta mediterrània es va popularitzar poc desprès de la segona Guerra Mundial. En aquells anys, alguns estudis antropològics demostraven que la població de Creta tenia menys percentatge de mortalitat per cardiopaties que la resta de poblacions europees.
Més tard, a l’any 1970, el Dr. Ancel Keys, de l’escola de Salut Pública de la Universitat de Minessota a EE UU, va publicar els resultats d’un important estudi realitzat en set països, en el que analitzava el paper de la dieta en malalties cardiovasculars, establint les bases del que posteriorment seria anomenat com la Dieta Mediterrània. Aquesta investigació es va portar a terme amb més de 12.000 persones de països com Finlàndia, Grècia, Itàlia, Japó, Holanda, els Estats Units i l’antiga Iugoslàvia. Es van trobar fortes correlacions entre la quantitat de greix saturat i colesterol a la dieta de les persones, el nivell de colesterol a la seva sang i el seu percentatge de mort per malaltia cardiovascular. D’aquestes nacions, els EE UU i Finlàndia tenien el consum més elevat de productes animals, el més elevat consum de greix saturat, el més elevat consum de colesterol i el més elevat percentatge de mort per malalties cardiovasculars. Pel contrari, els països mediterranis i Japó estaven al costat oposat.
Avui en dia, el concepte de Dieta Mediterrània està estès per tot el món i és sinònim d’alimentació saludable. Fa uns mesos, al juny de 2007 el Govern espanyol, juntament amb el suport de la Generalitat de Catalunya, va proposar la candidatura de la Dieta Mediterrània per a la seva inclusió en la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.
Els fruits secs són un pilar bàsic de la Dieta Mediterrània. Aquests que, tradicionalment han estat injustament apartats per el seu contingut calòric i relegats únicament al paper d’aperitiu o com complement esporàdic d’alguns plats i que han passat inadvertits durant molts anys, tornen a estar de moda.
Avui sabem moltes coses més sobre les propietats dels fruits secs, i coneixem que els seus components vitamínics, proteínics i minerals fan que tinguin una elevada capacitat preventiva vers moltes malalties i per això, tornen a estar presents als àpats com a ingredient indispensable. Avui en dia, diferents grups d’ investigació suggereixen que hem de seguir la costum de menjar diàriament un grapat d’avellanes o ametlles si volem tenir una salut de ferro.
Les relacions “Fruits Secs-Salut” i “Fruits secs-Dieta Mediterrània”, tenen cada vegada més importància entre els seguidors d’una pauta de vida sana. Darrerament, molts estudis científics demostren els beneficis que per la salut humana té el consum habitual dels fruits secs. Els primers estudis realitzats sobre les seves propietats beneficioses, van mostrar que el seu consum regular actua contra el colesterol i ajuda a prevenir les malalties cardiovasculars.
Durant els darrers anys s’estan portant a terme nous estudis sobre les magnífiques propietats que els fruits secs tenen per la salut humana, per exemple, investigacions on es mostren que el consum de determinats fruits secs, com les ametlles, té un clar efecte prebiòtic sobre l’organisme afavorint el creixement de certes bactèries beneficioses del colon.
Un altre estudi recent, mostra la influència que tenen alguns ingredients de la Dieta Mediterrània, com els fruits secs, sobre la composició de la membrana cel·lular i el seu enfortiment davant possibles agressions cancerígenes. Aquest projecte, encara en desenvolupament, va pel camí de confirmar la hipòtesis de que una alimentació equilibrada que inclogui els fruits secs com una de les seves bases, és capaç de prevenir fins al 40 % de diversos tipus de càncer.
És molt important promoure el consum d’un producte de la nostra terra, mitjançant la difusió de les característiques nutricionals i dietètiques dels fruits secs, especialment des del punt de vista dels seus efectes beneficiosos per la salut.
És molt important tenir cura dels aliments que componen la base d’una dieta sana i saludable i més quan es tracta d’aliments tan pròxims a nosaltres i que representen part de la nostra història i la nostra cultura.
Amb l’estudi de les seves propietats no només vetllem per la millora de la qualitat de vida de les persones, a més, la dieta mediterrània estimula la producció i el consum local, fomenta l’agricultura respectuosa amb el medi ambient i promou intercanvis i iniciatives regionals, contribuint al diàleg cultural, a la transferència de coneixements i tecnologia i a la revitalització econòmica i social de totes les comunitats mediterrànies.
Autor: Iñigo Vargas