Inici » Àgora » Entrevista al company Ignasi Servià al programa “Tot es mou” de TV3, per parlar de la sequera

Entrevista al company Ignasi Servià al programa “Tot es mou” de TV3, per parlar de la sequera

Entrevista al company Ignasi Servià al programa “Tot es mou” de TV3, per parlar de la sequera

Ignasi Servià, enginyer agrònom i secretari de la Comissió de l’Aigua del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, va participar el passat 29 de juliol al programa “Tot es Mou Estiu” de la Televisió de Catalunya. La periodista Sara Loscos, presentadora actual del programa, el va entrevistar per parlar de la sequera a Catalunya aquest 2022.

El company afirma que “aquest any està sent molt complicat”, entre les tres onades de calor, la falta de pluja i la falta de reserves de neu a la muntanya, i comenta que les reserves dels embassaments estan condicionades per aquesta situacióLa onada de calor del mes de maig va precipitar el final dels cultius de primavera i va provocar que comencessin les campanyes de reg amb cabals importants per culpa de la falta de reserves al sòl.

Ignasi Servià comenta que hem de ser conscients que no només consumim l’aigua que ens arriba per l’aixeta sinó també la que s’utilitza per produir els aliments que consumim i gestionar els territoris. Hem de tenir-ho present a l’hora d’omplir el rebost. L’ideal és que comprem només allò que necessitem, i és important també que comprem productes locals, perquè s’ha de donar viabilitat a les explotacions del nostre territori. Catalunya només té el 41% de sobirania alimentària, sense comptar el turisme que ve de fora. Per tant és molt important que seguim produint aliments.

D’altra banda, pel que fa als sistemes de reg, cal avançar amb la modernització, sobretot per adaptar-nos al canvi climàtic. Si l’evapotranspiració està creixent i els sistemes de reg no són capaços de donar la quantitat d’aigua necessària, la producció se’n veu afectada.

Clica aquí per veure l’entrevista al company (minuts 12:38 – 36:09)

Servià incideix sobretot en la necessitat de fer una bona gestió de l’aigua, afirmant que “cada gota s’ha d’usar molt racionalment”.  

         

Share This Post