En el marc del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra el 5 de juny, els companys de la Comissió de l’Aigua del COEAC van organitzar el passat divendres 27 de maig una visita tècnica a la depuradora de Lleida.
Així doncs, una representació de la mateixa comissió va estar present a la visita a l’EDAR de Lleida, que va constar d’una presentació inicial que va durar aproximadament mitja hora, i que va anar seguida de la visita a les instal·lacions, durant un parell d’hores més. En aquesta segona part, els van explicar qüestions molt interessants sobre el funcionament de la depuradora, que és un exemple de sostenibilitat.
Un dels punts que fa l’EDAR Lleida un referent és el seu elevat grau d’automatització i noves tecnologies de control de processos. A més, s’hi investiga en l’obtenció de biometà gràcies a l’upgrading o refinat in situ del biogàs generat; hi ha una gasinera per als vehicles del Servei d’Aigües de la ciutat de Lleida i una pila de combustible també alimentada amb biometà, amb l’objectiu de verificar el seu rendiment i avaluar la seva aplicabilitat tècnico-econòmica, en el marc del projecte europeu ULTIMATE.
D’altra banda, l’EDAR Lleida compta amb la instal·lació de 705 panells solars a les cobertes dels edificis i terrenys annexos, amb una potència de 355 kWp, que han de permetre augmentar l’autosuficiència energètica de la planta per sobre del 50% aquest 2022.
En conclusió, va ser una jornada molt interessant i els companys van agrair que els ho expliquessin tot amb tant detall.
Fotografies del company Ignasi Servià.
Fonts: Web Aqualia i lleida.com