La certificació Professional Engineer
El passat dia 3 de març, AQPE va celebrar un webinar dins el marc de les Professional Engineer Sèries , els esdeveniments en línia que realitzen periòdicament per donar a conèixer la certificació professional. El webinar va comptar amb convidats destacats com Xavier Ferré (enginyer industrial, fundador de l’empresa Atoms i professor de la UPC) i Joaquín Rubio (enginyer industrial i director de RRHH d’empreses com Cofidis i Helloteca).
Es va donar inici a l’esdeveniment amb la presentació de la campanya “Accepta el repte de la carrera Professional Engineer”, a través de la qual es vol fer un símil entre l’esforç necessari en la carrera d’un enginyer, en comparació amb la d’un atleta d’elit. Posteriorment, es va exposar a la certificació com una acreditació d’una organització independent a través de la qual es demostra que un enginyer disposa d’uns determinats coneixements, una experiència concreta i unes habilitats personals.
“La certificació Professional Engineer s’assembla a una cursa de fons pel que fa a la vida professional, les experiències que els enginyers acumulen i les competències que milloren dia a dia “.
Francesc González. Director de AQPE
La certificació Professional Engineer està oberta a enginyers de totes les especialitats , i consta de 3 nivells de professionalitat (Professional, Sènior i Expert). Amb aquesta metodologia, s’assemblen a pràctiques que altres organitzacions estan duent a terme en països de l’entorn com França, Itàlia o el Regne Unit. De fet, han adoptat l’UK-SPEC, model de reconeixement de competències anglès reconegut mundialment, per avaluar els enginyers interessats en certificar-se. Aquest model reconeix maig competències: coneixements sobre enginyeria, capacitats de disseny i desenvolupament de productes, sistemes i serveis, lideratge, soft skills i compromís professional.
Cal destacar també el valor afegit que ofereix la certificació internacionalment, ja que està homologada per ser equiparada amb el Chartered anglès o el Incorporated Engineer holandès . A més, actualment s’estan duent a terme acords d’homologació amb Itàlia, França, Regne Unit i Portugal , per així augmentar exponencialment la mobilitat i convalidació de la certificació a nivell europeu. Aquest aspecte es reforça gràcies a la incorporació de AQPE en ENGINET, una associació que engloba totes les agències de certificació per a enginyers d’Europa.
Al seu torn, es va parlar d’un dels principals objectius de la certificació: diferenciar entre aquells enginyers que un cop obtingut el seu títol decidir emprendre la seva carrera professional en altres àmbits, i aquells que han desenvolupat tota la seva carrera en el sector. D’aquesta manera, la certificació ve a convertir-se en un clar element diferenciador entre aquests dos tipus de professionals a l’hora de reconèixer la seva trajectòria.
Tot seguit, Joaquín Rubio va explicar la seva experiència en els departaments de RRHH de diverses empreses a l’hora de contractar personal. Ens va parlar de com les companyies buscaven contractar els “millors” professionals , moltes vegades sense un barem per diferenciar a un possible candidat d’un altre mes enllà de la seva titulació, expedient acadèmic o alguna formació addicional. Algunes empreses van arribar fins i tot a mesurar el coeficient intel·lectual, oa efectuar tests de Rorschach o de grafologia. Després d’haver passat per aquestes etapes, Joaquín va arribar a la conclusió que totes aquestes metodologies tenien un sol objectiu: trobar la persona més competent , ja que les competències reuneixen tots els elements necessaris per determinar les aptituds d’una persona:seus coneixements, habilitats, l’actitud interpersonal, els valors i l’experiència.
Gràcies a les certificacions com la que ofereix AQPE, les empreses per fi disposen d’una forma directa i segura de diferenciar entre els candidats més competents per a un lloc de treball.
Joaquin Rubio. Director de RRHH de Helloteca
«He pogut comprovar que la certificació Professional Engineer va augmentar la meva visibilitat professional i seguretat cap als clients potencials, a més d’ajudar-me a demostrar la meva especialitat»
Xavier Ferré. CEO atoms
El CEO d’Atoms, Xavier Ferré, va centrar la seva participació en explicar com el certificat l’ha ajudat a millorar la visibilitat de la seva empresa a nivell nacional i internacional. Ens va explicar el cas d’un viatge que va realitzar a Centreamèrica a l’poc de fundar Atoms, en el qual les empreses d’allà no entenien el que significava ser enginyer industrial a Espanya, ja que aquesta titulació té allà un significat molt més acotat que a Europa. Gràcies a la clara acreditació de les seves competències que la certificació Professional Engineer li va oferir, va ser capaç de començar a expandir la seva empresa en països com Panamà o Haití, Ja que va poder demostrar als seus governs que era un enginyer solvent i totalment capaç de realitzar els projectes requerits. Alguns dels seus treballs més destacats van ser la construcció de la nova Hospital Universitari d’Estat d’Haití o l’Hospital de Rafael Hernández de Chiriquí , el segon més gran de la història de país.
Xavier argumenta que li hauria estat impossible haver arribat a realitzar aquests macroprojectes sense la certificació, ja que va ser l’eina primordial de cara a exposar els seus coneixements davant les autoritats panamenyes, a causa de les diferències entre les titulacions d’enginyeria de tots dos continents. A més, també ens va explicar com l’ésser Professional Engineer va impulsar la seva trajectòria a nivell nacional, ja que va provocar un augment de les contractacions de Atoms en concursos públics i davant clients privats , a l’tenir les seves competències acreditades per una agència externa.
En definitiva, en aquest webinar vam poder comprovar que el certificat Professional Engineer és l’eina idònia per a la diferenciació professional dels enginyers , i un punt d’inflexió de cara a el creixement de les seves carreres ia la possibilitat de participar en els millors projectes de la seva trajectòria, també a nivell internacional. Per això, des AQPE, t’animem a acceptar el repte per a posicionar com un Enginyer Professional.
Font: AQPE