Inici » Àgora » Guia per a la prevenció del frau alimentari

Guia per a la prevenció del frau alimentari

Guia per a la prevenció del frau alimentari

El frau alimentari té lloc quan s’introdueixen al mercat productes alimentaris no autèntics, esdevenint un engany pel comprador.

Un frau alimentari és el subministrament d’un producte alimentari que no és de la naturalesa, substància o qualitat exigida i que suposa un engany pel comprador o consumidor. Aquest engany pot derivar d’una acció deliberada que es realitza amb la intenció d’obtenir un benefici econòmic o bé, pot derivar de males pràctiques d’elaboració.

Aquesta guia estableix unes pautes genèriques, pensades per a que cada empresa les adapti a la seva realitat. Segons la naturalesa del frau es pot classificar en:

  • Frau intencionat: Qualsevol pràctica deliberada que comprometi la veracitat del producte. N’hi ha de molts tipus des de l’adulteració d’una matèria primera, la falsificació i la imitació de l’envàs, la sobreproducció i la desviació de productes o el robatori i venda al mercat negre.
  • Frau involuntari: Totes aquelles pràctiques no conscients derivades de males pràctiques de manipulació, elaboració, etc. que desencadenen en un producte no legítim. Es pressuposa que tots els usuaris d’aquesta guia tenen un compromís honest amb el consumidor.

El frau intencionat que es vol evitar és el realitzat pels propis proveïdors. Segons les conseqüències que comporta, es pot dividir en:

  • Frau de Seguretat Alimentària. Les pràctiques realitzades comprometen la seguretat del producte, ja sigui perquè causa toxicitat o bé, perquè el producte comercialitzat té una deficiència nutricional respecte al producte autèntic. Per exemple: melanina en llets infantils o dilució de sucs.
  • Frau de Qualitat. El producte que es comercialitza no compleix amb les expectatives generades en el consumidor. Per exemple, producte congelat venut com a producte fresc

Guia prevenció frau indústria agroalimentaria

Font: DARP

Share This Post